KOMMENTARER

Historien er så sterk at den kanskje til og med kan restaurere Jonas Gahr Støres «dialogue»

Dirrende fredsprisutstilling.

DIALOG-KVARTETTEN: Næringslivspresidenten i Utica, Oided Bouchamaoui. Advokaten og menneskerettighetslederen Abdessattar Ben Moussa, leder i advokatforeningen, Mohamed Fadhel Mahmoud og generalsekretær i fagforeningen UGTT, Houcine Abassi. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET
DIALOG-KVARTETTEN: Næringslivspresidenten i Utica, Oided Bouchamaoui. Advokaten og menneskerettighetslederen Abdessattar Ben Moussa, leder i advokatforeningen, Mohamed Fadhel Mahmoud og generalsekretær i fagforeningen UGTT, Houcine Abassi. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Med 240 000 besøkende så langt i år er Nobels fredssenter en av de viktigste utstillingsvinduene for fredsprisen. Sentralt plassert i Oslo er det selvsagt en magnet på turister, og ikke minst skoleklasser som vil lære både om prisens historie og siste års vinner.

På knappe åtte uker er årets utstilling, som åpner lørdag, bokstavelig talt snekret sammen. Rå og ubehandlede materialer, finerplater og enkle løsninger skal speile den tross alt uferdige og skjøre fredsprosessen i Tunisia. Historien er likevel effektivt fortalt, og vi stuper rett inn i den. Først en kort presentasjon av vinnerne, dialogkvartetten - fagforeningen, arbeidsgiverorganisasjonen, menneskerettighetsorganisasjonen og advokatforeningen. I tillegg til sentrale fakta om landet - relativt høyt utdannet, fødselsrate på 1,99, forventet levealder på 76 år.

Men med kun to presidenter mellom 1957 og 2011, etter at landet ble selvstendig i 1956. Et godt stikkordsmessig bakteppe for å forstå dramatikken og utviklingen fra da revolusjonen ble antent, og den gode og informative tidslinjen i utstillingen i Nobelsenteret starter: da gateselgeren Mohamed Bouazizi satte fyr på seg selv i protest mot det lokale politiet desember 2010.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer