OPPSIKTSVEKKENDE: Den fransk symbolistiske og modernistiske dikteren Arthur Rimbaud (1854-91) hadde en svært kort karriere i en oppsiktsvekkende ung alder, og hans ry ble ytterligere styrket av at hans liv var innhyllet i så mange myter og skandaler. Foto: NTB Scanpix
OPPSIKTSVEKKENDE: Den fransk symbolistiske og modernistiske dikteren Arthur Rimbaud (1854-91) hadde en svært kort karriere i en oppsiktsvekkende ung alder, og hans ry ble ytterligere styrket av at hans liv var innhyllet i så mange myter og skandaler. Foto: NTB ScanpixVis mer

Historien om den unge franskmannen som virkelig ga blaffen

Den franske poeten Arthur Rimbaud er nok mest kjent for sitt skandaløse og voldsomme kjærlighetsforhold til sin dikterkollega Paul Verlaine. Heldigvis kaster Graham Robbs feirede biografi lys over skyggene som omgir resten av hans liv og virke.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det er ingen som betviler symbolisten og modernisten Arthur Rimbauds (1854-91) innflytelse på den franske litteraturhistorien, men det som lokker leseren mot Graham Robbs (riktignok ikke helt nye) biografi om ham, er nok allikevel ønsket om å få oppklart hva som ligger bak de mange mytene som omgir den unge poeten.

Disse omfatter – foruten det overdrevne synet på selve poesien hans som nærmest utilgjengelig – særlig hans stormfulle forhold til Paul Verlaine, som omfattet fyll, knivstikking og pistolskudd, og hans gåtefulle beslutning om å slutte å skrive i en alder av bare 21 år, på et stadium da de fleste forfatterspirer knapt har debutert. Det er ellers godt kjent at han deretter dro til Afrika, nærmere bestemt det daværende Abyssinia i nordøst, hvor han slukket sin eventyrlyst i en tilværelse som oppdagelsesreisende og våpenhandler.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn