Historien om et fall

Oppfølgeren til suksessen «Før du sovner» fra 1998 blir en stor og tykk roman med fire fortellerstemmer, sier Linn Ullmann, som er euforisk over å ha blitt ferdig. Hun har nettopp levert sin nye roman til forlaget.

Den foreløpig navnløse romanen kommer ut i oktober.

- Først og fremst er det en nåtidsfortelling. Kort fortalt er det en kvinne og en mann som står oppå et tak, og enten det nå er et basketak eller en omfavnelse, så faller hun ned. Hele fortellingen utspiller seg i det fallet, de sekundene det tar. Men handlingen har sprang tilbake til 30-tallet, til krigen og til 80-tallet, men den springer også litt framover i tid, sier Linn Ullmann.

- Er det en jeg-roman?

- Det er i aller høyeste grad en jeg-roman - den er bygd opp av minst fire forskjellige stemmer. Det er en stor og tykk roman, hvor alle har sine egne historier, men hvor de også forteller den samme historien.

- Tøffere

- Er det vanskeligere å skrive sin andre roman?

- Den har nok vært tøffere å skrive. Dag Solstad har sagt noe om når et prosjekt ikke lar seg gjennomføre og man likevel gjør det - det er noe med den utfordringen. Men jeg er fornøyd nå. Jeg fikk til det jeg ikke hadde trodd jeg ville få til. Du har aldri bevist at du kan skrive noe før du har skrevet det ferdig. Og jeg var like overrasket da jeg skrev den siste setningen på den nye romanen som forrige gang. Jeg snakket med faren min om det, han er 83, og har det på samme måte når han fullfører et manus. Man vet aldri om man klarer å gjennomføre det man begynner på. Ikke selve historien, men tonene og fargene man bærer i seg som ikke er blitt ord ennå, sier Linn Ullmann.

- Blir det like stor markedsføring verden rundt denne gangen?

- Jeg tenker ikke så mye på det. Det er noe som kommer. Forrige gang måtte jeg sette ned foten. Jeg snakket om «Før du sovner» i et år, og til slutt ville jeg ikke mer. Denne gangen vil jeg ikke bruke så lang tid. Det var morsomt å lese fra «Før du sovner» i Norge, men jo lenger bort jeg kom, jo mer fremmedgjort ble den.

- Litt uanstendig

- Men nå er det bare ferie?

- Jeg er litt sånn euforisk nå. Jeg blir helt gira på å begynne på nye ting når jeg er ferdig med et prosjekt. Kvelden før jeg skulle levere manuset, var jeg på telefonen til redaktøren min, Geir Gulliksen, og fortalte at jeg hadde en kjempegod idé til en ny roman. Og jeg går og tenker litt på den ideen. Det er fint å være ferdig med ei bok, det er nesten overraskende. Jeg har den følelsen: «Jøss, jeg ble ferdig!». Men det er nesten litt uanstendig å gå rundt og ikke gjøre noe. Husk at jeg har en familiebakgrunn som er strengt luthersk, i hvert fall når det gjelder arbeidsmoral, ikke når det gjelder annet, sier Linn Ullmann, som nå er på ferie hos sin far, Ingmar Bergman.