Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Historien om et fotografi fra Magnolia Street i New Orleans

Dagbladets reporter gikk gjennom ild og vann for et scoop. Men han hadde ikke regnet med Randi Hultin.

STILL GOING STRONG: Magnolia Jazzband i dag. 45 år siden starten i 1972 er de ute med sin 14. plate, "Old Fashioned Love".
STILL GOING STRONG: Magnolia Jazzband i dag. 45 år siden starten i 1972 er de ute med sin 14. plate, "Old Fashioned Love". Vis mer
Meninger

Her er en historie fra avisenes analoge steinalder, tida før det fantes internett, mobil, iphone, laptop og så videre. Ikke engang telefaks, eller elektrisk skrivemaskin. Ingen behøvde huske å ta med seg ladere på oppdrag. Det holdt med reiseskrivemaskin, kamera og filmruller. Men stoffet skulle hjem. Reportasjene ble diktert inn via telefon og filmene sendt med nærmeste bil, tog, båt eller fly. Det gikk, det også.

I 1977 ble min gamle venn Sven Arne Ellefsen, dessverre ikke blant oss lenger, korrespondent for Dagbladet i New York. Han var ivrig og dyktig, og da den norske dixieland-gruppa Magnolia Jazzband skulle spille på en festival i New Orleans, dro han dit. Det ble lagt opp til et stort oppslag i lørdagsavisa. Svens plan var å fotografere bandet under skiltet med Magnolia Street. Den viste seg å ligge dypt inne i et livsfarlig, svart strøk av byen, men Sven trosset alle skulende blikk fra mistenksomme tilskuere. Han fikk stablet musikerne under skiltet og knipset et bilde av dem, før hele kostebinderiet dro tilbake til tryggheten på Bourbon Street.

Deretter reiste reporteren milevis med leiebil for å få kastet filmen på et fly med kurs for Oslo. Han rakk det i siste øyeblikk. Oppslaget var sikret. Til stede i New Orleans var også Dagbladets stringer i jazzland, salige Randi Hultin. Hun hadde snekret sammen noen linjer som hun uanmeldt ringte inn til redaksjonen i Oslo. Kveldsredaktøren spurte om hun hadde noen avtale, og Hultin henviste til redaktør Storsletten, som ellers tok særdeles liten del i det daglige avisarbeidet. Ja vel, sa mannen på desken, men fins det noe bilde? Nei, svarte Hultin, men jeg tror Ellefsen har tatt noe. Sven hadde selvsagt formidlet sin dramatiske historie, men dette var ikke meningen.

Det gikk som det måtte gå. Det fotografiske scoopet kom på trykk sammen med en ørliten notis langt inni avisa. Heldigvis såpass bortgjemt at det lot seg trykke om igjen på lørdagen. Alt dette bare for å fortelle at Magnolia Jazzband etter 45 år er ute med en sin plate nummer fjorten, «Old Fashioned Love». Med hilsen fra New Orleans.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling