Historien om «Greven» blir film

«Twilight»-skuespiller skal spille Varg Vikernes.

BLIR FILM: Historien om Varg Vikernes (36) blir ungdomsfilm. Foto: Ingun Mæhlum /DAGBLADET
BLIR FILM: Historien om Varg Vikernes (36) blir ungdomsfilm. Foto: Ingun Mæhlum /DAGBLADETVis mer

|||CANNES/OSLO (Dagbladet.no): I september begynner innspillingen av «Lords of Chaos», filmen om Varg Vikernes og det norske black metal-miljøet.

Filmen er basert på boka «Lords of Chaos: The Bloody Rise of the Satanic Metal Underground» av Didrik Søderlind og Michael Moynihan.

- Morsomt portrett av Norge
Allerede for tre år siden ble det kjent at boken om Greven skulle bli film, men produsentene slet med finansieringen.

Nå er imidlertid pengene i boks, og produsent Stuart Pollok fra Saltire Entertainment er i Cannes for å selge prosjektet.

- Hvorfor valgte du å filme dette?

- EN FLOTT VISUELL VERDEN: Sier produsent Stuart Pollok (foran, i hvitt) om det norske black metal-miljøet på begynnelsen av 1990-tallet. Her sammen med Svein Andresen (bak, i rosa) og co-produsenter fra Sør-Korea. Foto: Gjermund Jappee/Dagbladet
- EN FLOTT VISUELL VERDEN: Sier produsent Stuart Pollok (foran, i hvitt) om det norske black metal-miljøet på begynnelsen av 1990-tallet. Her sammen med Svein Andresen (bak, i rosa) og co-produsenter fra Sør-Korea. Foto: Gjermund Jappee/Dagbladet Vis mer

- Det er et fascinerende emne, en flott visuell verden, og et morsomt portrett av Norge. Det er mulig at black metal er Norges største kulturelle eksport de siste tjue årene, sier Pollok til Dagbladet.no.

- Ungdomsfilm
Pollok forteller at filmen er basert på virkelige hendelser, men at regissøren har skrevet om manuset til nordmannen Hans Fjellestad.

- Det er en historie om ungdom og ungdommelig energi, sier Pollok, som understreker at det trolig blir en ungdomsfilm i sjangeren psykologisk horrorfilm.

«Lords of Chaos» skal regisseres av den avantgarde japaneren Sion Sono. Sion, som blant annet har vunnet tre priser på filmfestivalen i Berlin for filmene «Ai no mukidashi» og «Kimyô na sâkasu».

Filmen om det norske black metal-miljøet blir hans første film på engelsk.

Fra vampyr til Greven
Hovedrollen i filmen, Varg Vikernes, skal spilles av Jackson Rathbone, som spilte vampyren Jasper Hale i «Twilight». Rathbone er imidlertid opptatt med filmingen av den tredje «Twilight»-filmen, noe som kan forsinke innspillingen av «Lords of Chaos».

Rathborne har også hovedrollen i «The Last Airbender» av M. Night Shyamalan («Den sjette sansen») som har premiere neste år, og kan dermed ha tatt steget fra skuespiller til Hollywoodstjerne når «Lords of Chaos» kommer på kino.

Pollok bekrefter overfor Dagbladet.no at han skal caste norske skuespillere.

Dømt for drap
Vikernes ble 16. mai 1994 dømt til 21 års fengsel for drapet på Øystein Aarseth. Han ble også dømt for å ha brent ned Åsane kirke i Bergen, Skjold kirke i Vindafjord og Holmenkollen kapell i Oslo, og for forsøk på brannstiftelse i Stortveit kirke i Bergen.

I mars fortalte han til Dagbladet at han snart skulle slippes ut på prøve.

BLIR FILM:  Boka om black metal-miljøet i Norge mellom 1990 og 1993. Faksimile: Amazon.com
BLIR FILM: Boka om black metal-miljøet i Norge mellom 1990 og 1993. Faksimile: Amazon.com Vis mer

Boka om Vikernes som filmen baseres på, er kontroversiell i det norske black metal-miljøet. Heller ikke Vikernes var overvettig begeistret for hvordan han og miljøet var blitt framstilt:

- Så å si alle uttalelsene i denne boka er enten feiltolket, tatt ut av sammenheng, misforståelser, fienders ondsinnete løgner, ekstreme overdrivelser, og/eller tredjehånds informasjon, skrev Vikernes fra Ringerike Fengsel i 2004.

- Varg Vikernes har uttalt at han ikke er begeistret for dette prosjektet?

- Hendelsene som skjedde er interessante og fascinerende, sier Pollok.

Svein Andresen i FilmCamp, som finner norske innspillingssteder til produksjonen, skyter inn følgende:

SPILLER "GREVEN": Jackson Rathbone skal spille Varg Vikernes i filmen "Lords of Chaos". Foto: Stella Pictures.
SPILLER "GREVEN": Jackson Rathbone skal spille Varg Vikernes i filmen "Lords of Chaos". Foto: Stella Pictures. Vis mer

- Det som skjedde har vært offentlig kjent hele tiden, og har reist over hele verden. Dette var en gjeng som erklærte krig mot samfunnet. Egentlig er det rart at ikke norske filmskapere har plukket opp historien.

KJENT SOM VAMPYR: Innspillingen av "Lords of Chaos" kan bli utsatt dersom ikke Rathbone (t.h.) er ferdig med innspillingen av den tredje "Twilight"-filmen. Her fra den første"Twilight"-filmen. Foto: Maverick Films/ Entertainment Pictures/ Zuma Press/Stella Pictures.
KJENT SOM VAMPYR: Innspillingen av "Lords of Chaos" kan bli utsatt dersom ikke Rathbone (t.h.) er ferdig med innspillingen av den tredje "Twilight"-filmen. Her fra den første"Twilight"-filmen. Foto: Maverick Films/ Entertainment Pictures/ Zuma Press/Stella Pictures. Vis mer