Historien om helvete

Grundige arkivstudier og store historiekunnskaper har skapt det første komplette verket om fangeleirene i Sovjetunionen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Les alle dagens bokanmeldelser!

Når standardverket om fangeleirenes historie i Sovjetunionen foreligger, fins det    ikke lenger noen unnskyldning for ikke å vite noe om Gulag.

BOK: Anne Applebaum har studert russisk historie ved noen av de mest prestisjefulle universitetene i verden, hennes bok om fangeleirene er ikke akkurat et propagandaskrift for det som i ettertid er kjent som stalinismen, perioden fra 1929 til 1953.

Tvangsarbeid

I denne perioden kunne regimet definere og sende enhver det oppfattet som en fiende i tvangsarbeidsleir på ubestemt tid. Men Applebaum viser også at tvangsarbeidsleirene var en viktig faktor i industrialiseringen av Sovjetunionen.

Det førte blant annet etter hvert til at behovet for tvangsarbeidere bestemte hvor mange som skulle arresteres. Dette ga seg absurde utslag i at partiavdelingene fikk kvoter, også slike kvoter gikk det sport i å overoppfylle. Stalinismen er det knapt noen som forsvarer som et politisk system i dag. Var tida etter Stalin bedre? Ikke noe særlig, ifølge Applebaum, selv om det var perioder med tøvær klarte regimet aldri helt å kvitte seg med fangeleirene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer