DEBATT

Historien om Høyreskolen er historien om hvordan kunnskapsløsheten fikk styre norsk skole

Et svar til Mathilde Tybring-Gjedde.

BEST I TEST? Høyres blåøyde tro på at en kan måle skolebarns kunnskaper eksakt ved en enkelt, standardisert test er en forenkling av skolen, skriver innleggsforfatter. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
BEST I TEST? Høyres blåøyde tro på at en kan måle skolebarns kunnskaper eksakt ved en enkelt, standardisert test er en forenkling av skolen, skriver innleggsforfatter. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Mathilde Tybring-Gjedde forteller "historien om kunnskapsskolen" i Dagbladet 24.07. Men historien om Høyreskolen er historien om hvordan kunnskapsløsheten fikk styre norsk skole.

Samme dag som PISA-sjokket rystet landet, oppnevnte Kristin Clemet Kvalitetsutvalget på nytt, nå med Astrid Søgnen som leder og et betydelig endret mandat. 06. mars 2002 fikk utvalget beskjed om å utarbeide en delinnstilling innen 15. juni 2002. Men utvalget sto ikke fritt. For kvalitet i skolen «må sees i lys av internasjonale prosjekter og initiativ på dette feltet (bl.a. i regi av OECD) og systemer for kvalitetsvurdering i grunnopplæringen i andre land.»

Hva sa OECD? Effektiviser. Hvordan? Legg ned små skoler, gjør klassene større, test mer, privatiser, skap konkurranse, offentliggjør testresultat og ansvarliggjør lærere og rektorer.

Det var kunnskapen Høyreskolen ble bygget på. Ikke fikk utvalget tid til å innhente annen kunnskap heller: «I løpet av tre måneder har det ikke vært mulig å foreta alle de analyser som hadde vert ønskelig» oppsummerte utvalget.

Tybring-Gjedde sin kunnskapsskole er i sin kjerne en naiv forenkling av skole, læring og utdanning. Forenklingen av skolen finner en for eksempel i Høyres blåøyde tro på at en kan måle skolebarns kunnskaper eksakt ved en enkelt, standardisert test. Og at testresultatet gir eksakt informasjon om kvaliteten på undervisning og den politiske styringen av skolen. (det Høyre kaller "mål- og resultatstyring").

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.