STERK HISTORIE:  Rubin "Hurricane" Carter (t.h.) i kamp mot italienske Fabio Bettini i Paris i 1965. Han utviklet seg til en publikumsfavoritt med en hyperfarlig venstrehook. I 1966 ble han arrestert og seinere dømt for trippelmord. I 1985 ble han sluppet fra da hele saken mot ham hadde vært et komplott av et justismord. Carter døde i påskehelga. Foto: AFB / NTB Scanpix
STERK HISTORIE: Rubin "Hurricane" Carter (t.h.) i kamp mot italienske Fabio Bettini i Paris i 1965. Han utviklet seg til en publikumsfavoritt med en hyperfarlig venstrehook. I 1966 ble han arrestert og seinere dømt for trippelmord. I 1985 ble han sluppet fra da hele saken mot ham hadde vært et komplott av et justismord. Carter døde i påskehelga. Foto: AFB / NTB ScanpixVis mer

Historien om Hurricane

Rubin "Hurricane" Carter (76) var bokseren som ble utsatt for grovt justismord og som endte opp med å jobbe for rettferdighet.

Kommentar

NEW YORK (Dagbladet): New York Times viser nok en gang at de kan minneord. Avisa, hvis slagord er «All the News That´s Fit to Print», bruker ei hel side - skrevet av Selwyn Raab - på å fortelle historien om mellomvektsbokseren Rubin «Hurricane» Carter, som døde i påskehelga. Carter og en kompis ble arrestert i 1966, og dømt i 1967, for å ha skutt ned og drept tre hvite personer på Lafayette Grill. Rettssaken ble en farse, et av mange justismord der notorisk upålitelige vitner og påtalemyndigheten løy. Carter ble puttet inn for minimum 30 år.
Han hevdet sin uskyld og fikk i 1976 gjenopptatt saken, men påtalemyndigheten hevdet sin rett. Carter måtte fortsette å sone. Han slapp først fri i 1985, da hele komplottet av rasisme, løgn og urett ble avslørt. Carter og drikkekompisen var riktignok svarte medborgere, som gjerningsmennene, men de to var ikke på Lafayette Grill den kvelden.

Rubin Carter var født 6. mai 1937 i New Jersey. Ni år gammel ble han anmeldt til politiet etter at han og noen venner hadde stjålet klær fra en butikk. Det var Rubins far, den sterkt religiøse Lloyd, som anmeldte sønnen - som fikk to års prøvetid. Hele oppveksten til Rubin ble et mareritt.
Elleve år gammel knivstakk han en fyr som ifølge Rubin forsøkte å misbruke ham seksuelt. For knivstikkingen ble Carter sendt på anstalten Jamesburg State Home for Boys.

Carter utga to selvbiografier, og der skriver han at på Jamesburg ble han regelmessig banket opp og misbrukt av vaktene. Etter seks år klarte han å rømme. Han endte opp i det militære og ble sendt til Tyskland, der han viste talent for boksing.
Carter gikk 56 kamper, vant 51 kamper - hvorav 35 på knockout - og ble forsvarsmester i sin klasse. Etter endte militærtjeneste reiste Carter hjem til USA, der han fortsatte å oppsøke arenaer for problemer.
Myndighetene fant ut at han hadde stukket av fra Jamesburg, og han måtte sone ti måneder. Vel ute av fengsel gikk det ikke lenge før Rubin ble arrestert for tyveri og fyllebråk. Da han endelig slapp ut i 1961, møtte han en boksemanager og gikk sin første profesjonelle kamp. Rubin vant og fikk 20 dollar.

Fram til 1966 ble han en publikumsfavoritt i ringen, ikke fordi han var en teknisk, stilfull bokser, men fordi han hadde en venstrehook som sendte motstanderne ut i KoKo-land.
En av mange som engasjerte seg i justismordsaken var Bob Dylan, som i 1975 slapp singelen «Hurricane» - som også var med på albumet «Desire» i 1976 - ei sterk låt med en ekstremt bra tekst. Det var via denne jeg første gang ble klar over Hurricane og hvordan Carter ble behandlet av det amerikanske rettssystemet. I 1999 spilte Denzel Washington rollen som Hurricane i en grei spillefilm.

Etter at Rubin Carter slapp ut har han fram til sin død jobbet med å avdekke justismord i USA. Dylan får de siste ordene om bokseren som gikk 16 runder for mye:
Here comes the story of the Hurricane

The man the authorities came to blame
For something that he never done
Put him in a prison cell but one time he could-a been

The champion of the world.