POPSTJERNEN: Per Kleiva er den som lettest kan plasseres i en fortelling om norsk popkunst, og er den dominerende skikkelsen i «POP ETC.». Her står skulpturen «Narcissus» (1967) foran maleriet «Den amerikanske angsten» fra 1971. Foto: ARVE RØD
POPSTJERNEN: Per Kleiva er den som lettest kan plasseres i en fortelling om norsk popkunst, og er den dominerende skikkelsen i «POP ETC.». Her står skulpturen «Narcissus» (1967) foran maleriet «Den amerikanske angsten» fra 1971. Foto: ARVE RØDVis mer

Historien om norsk popkunst starter med gutta på tur

Henie Onstad Kunstsenter må strekke litt på definisjonsrammene for å fylle en hel utstilling med norsk popkunst. Men da får vi flere fine overraskelser.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Norsk popkunst? For enkelte kanskje en begrepsmotsetning. Etterkrigskunsten her til lands har blitt beskyldt for å være et evig etterslep av det internasjonale, en forsinket kamp mellom figurasjon og abstraksjon, eller lyriske naturstudier versus syttitallets politiserte kunst. Norske kunstnere hadde liksom vært både for innadvendte og for moralistiske til å kunne omfavne den skinnende, glamorøse og tvetydige popkunsten - særlig slik den kom til uttrykk i USA, først og fremst ved dens største stjerne Andy Warhol.

Men det er som alltid flere sider ved historien enn man skulle tro, når man først tar seg bryet med å se nøyere etter. Og det er akkurat hva Henie Onstad Kunstsenter nå gjør, med utstillingen «POP ETC. Norsk popkunst 1964-1974». Det er en forholdsvis beskjeden - tiårsperspektivet tatt i betraktning - og også sprikende samling verker, som likevel gir et nyanserende overblikk over norsk sekstitallskunst, og med et par gode overraskelser på lur.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99 kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn