Historien om Pi

Eventyrlig guttebok for alle kjønn og aldersgrupper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Her er oppskriften til alle som sliter med å få gutter til å lese: Gi dem Yann Martels «Historien om Pi». Den vil ha samme effekt som «Robinson Crusoe» hadde på meg som tredjeklassing.

Kanadiske Yann Martel fikk Booker-prisen 2002 for «Historien om Pi», og i juryens begrunnelse het det angivelig at historien «vil få deg til å tro på Gud». Akkurat det kan jo diskuteres, men romanen gir deg i alle fall fornyet tro på den gode fortellingens magi. Det som innledningsvis opptrer av religiøsitet i romanen - hovedpersonen er bekjennende hindu, muslim og kristen på én gang - er bokas svakeste del: en ren «showstopper», kjedelig og maniert. Resten er imidlertid pur fryd.

Det handler om Pi som vokser opp i en dyrehagefamilie i India. Midt på 70-tallet blir den politiske situasjonen slik at familien velger å bryte opp og immigrere til Canada med mus og mann. Skipet forliser under overfarten, og 16-årige Pi befinner seg i en livbåt med en skadd sebra, en hyene, en orangutang og en sjøsyk bengalsk tiger. Til slutt er det bare gutt og tiger igjen på en drepende ferd som skal vare i 227 dager. Det handler om maktkamp på liv og død, om å tilkjempe seg rollen som superalfa for å kue det 200 kilo tunge beistet, om å nedkjempe hai, slakte havskilpadder, skaffe ferskvann - kort sagt om å overleve. For Pis omgivelser, og for leseren, handler det om å tro på det utrolige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer