Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Historien om Pi

Eventyrlig guttebok for alle kjønn og aldersgrupper.

BOK: Her er oppskriften til alle som sliter med å få gutter til å lese: Gi dem Yann Martels «Historien om Pi». Den vil ha samme effekt som «Robinson Crusoe» hadde på meg som tredjeklassing.

Kanadiske Yann Martel fikk Booker-prisen 2002 for «Historien om Pi», og i juryens begrunnelse het det angivelig at historien «vil få deg til å tro på Gud». Akkurat det kan jo diskuteres, men romanen gir deg i alle fall fornyet tro på den gode fortellingens magi. Det som innledningsvis opptrer av religiøsitet i romanen - hovedpersonen er bekjennende hindu, muslim og kristen på én gang - er bokas svakeste del: en ren «showstopper», kjedelig og maniert. Resten er imidlertid pur fryd.

Det handler om Pi som vokser opp i en dyrehagefamilie i India. Midt på 70-tallet blir den politiske situasjonen slik at familien velger å bryte opp og immigrere til Canada med mus og mann. Skipet forliser under overfarten, og 16-årige Pi befinner seg i en livbåt med en skadd sebra, en hyene, en orangutang og en sjøsyk bengalsk tiger. Til slutt er det bare gutt og tiger igjen på en drepende ferd som skal vare i 227 dager. Det handler om maktkamp på liv og død, om å tilkjempe seg rollen som superalfa for å kue det 200 kilo tunge beistet, om å nedkjempe hai, slakte havskilpadder, skaffe ferskvann - kort sagt om å overleve. For Pis omgivelser, og for leseren, handler det om å tro på det utrolige.

Yann Martel er blitt kreditert for å blåse nytt liv i den magiske realismen med denne romanen. Personlig plasserer jeg ham et sted mellom Joseph Conrad og Daniel Defoe i fortellertradisjon, med et snev av John Irvings galskap. Den ramsalte spenningen er ledig ivaretatt av Engens oversettelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling