- Historiene deres er verdt flere hundre tusen dollar

Første bok om gruvedramaet er på vei.

||| (Dagbladet): Folk over hele verden har - over flere måneder - engasjert seg i skjebnen til de 33 chilenske gruvearbeiderne som endelig er ute i frihet.

TV-produsenter og forlagshus har for lengst begynt å knive om de mest eksklusive beretningene.

«33 Men» Arbeidet med den første boka er allerede godt i gang. Det er frilansjournalist Jonathan Franklin, som dekket dramaet for avisene The Guardian, The Washington Post og Sydney Morning Herald, som sikret seg den første (offentliggjorte) avtalen.

Han skal allerede på mandag - før den første arbeideren var oppe av gruva - ha skrevet kontrakt med forlaget Transworld om ei bok med arbeidstittelen «33 Men, Buried Alive; The Inside Story of the Trapped Chilean Miners», skriver blant andre The Guardian. Boka skal ifølge The Bookseller.com komme ut på nyåret, og de første kapitlene er allerede ferdigskrevne.

- Dette er en av tidenes største redningshistorier. Dette er årsaken til at vi alle vil være journalister: En bemerkelsesverdig fortelling om hvordan verden kommer sammen for en god sak, sier han til The Guardian.

Franklin skal ifølge The Bookseller ha vært den eneste avisjournalisten med «første rad-tilgang» til redningsaksjonen. Han var med på planleggingsmøter, har hatt eksklusive samtaler med gruvearbeiderne, og ifølge The Guardian har han fått lov til å ta opp samtaler mellom psykologer og gruvearbeiderne etter at de kom opp fra gruva.

Han sier til avisa at han blant annet vil fortelle om arbeidernes svarte humor, som holdt dem gående mens de var fanget. Blant annet spilte en av dem død, mens en annen forsøkte seg på telefonsex med en av sykepleierne som holdt kontakt med ham.

Øl og verktøy-bestikkelser Men Franklin blir neppe den eneste av de over 1000 journalistene på stedet som skriver bok. Historiene vil også bli fortalt i mange andre medier. Ifølge bransjenettstedet Broadcasting & Cable blir verdien av gruvearbeidernes historier på TV estimert til mange hundre tusen dollar.

Familiene til gruveheltene skal ha mottatt bestikkelser i form av alt fra gruve-verktøy til øl fra ulike TV-stasjoner som håper på et scoop.