Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Fotohistoriske løft i tolv bind

Historiene fra vår tid

Og, hva hadde vi i dag egentlig våget å si til Solstad i 1983?

VÅR VERDEN: Jahn Otto Johansen (t.v. med sigar) og Arve Solstad i 1983 da vår verden ble tabloid. Foto: NTB Scanpix
VÅR VERDEN: Jahn Otto Johansen (t.v. med sigar) og Arve Solstad i 1983 da vår verden ble tabloid. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Vi tilstår at vi har tatt bilder (lett omskrevet fra den chilenske poeten Pablo Neruda), og vi tilstår også at vi lider av varig oppgående interesse for gamle bilder som alle sammen forteller, små og store, vesentlige og uvesentlige, historier om hvem vi var, er og kanskje blir. Pressebilder er rett og slett selve livets bonus. Det ser du også daglig på denne siden her, nederst under vignetten «Arkivglimt». Her har nå i ett år luftet gamle bilder fra vårt arkiv, digitalisert av Norsk Folkemuseum, fra perioden 1945 til 1970 – og det jobbes fortsatt på spreng i kulissene ute ved museet.

En givende bijobb i en hektiske samtid preget av at veldig mange nordmenn mener de finner opp alfabetet, journalistikken og politikken på nytt hver eneste dag. Skal vi kalle dem historieløse? Nei, det nærmer seg påske og da skal vi være stille og snille i den stille uke. Men, kunnskap og historier er viktige stolper i alle mennesker liv. Nesten alles liv.

Forlaget Font har da også skjønt viktigheten av å ta vare på våre kollektive fotografiske hukommelsen. De startet i fjor høst opp med serien «Norges fotoalbum 1930-1939» og «Norges fotoalbum 1970 – 1979». Nå er to bind til ute, «Norges fotoalbum 1940-49» og det samme for tidsrommet 1980–89. I hvert av bindene er det forskjellige skribenter som forteller om små og store hendelser. Innledningene i forskjellige bøkene ved henholdsvis Kåre Willoch (30-tallet), Eva Bratholm (70-tallet), Alf R. Jacobsen (40-tallet) og vår egen Marie Simonsen tar en sveip innom det syndige og fine 80-tallet.

Bøkene er velfylte av personer, steder og hendelser vi har glemt, men som vi kjapt minnes med både vemod og glede. Her har de samlet det de selv kaller ikoniske bilder fra berømte begivenheter fra nordmenns hverdager og fest, kriser, katastrofer, sport, underholdning og hørte vi klisjeen tidsreise? Ja, vi gjorde det. Det er greit.

Tidsreiser er vår neste reise, vi kunne i dag tenkt oss å reise tilbake til 1983 for en skål og en prat med de to herrer på bildet over, sjefene for det hele da Dagbladet gikk over til tabloid, Jahn Otto Johansen og Arve Solstad, fred over trykkesvertens minner.

Hva skulle vi sagt til de to brummende mannfolkene? Blant annet at avisa deres i framtida tidvis vil bikker over i det reneste sludder, at de vil oppleve opplagstall som de bare kan drømme om, at nytabloiden ville bli utsatt for hard og rettferdig kritikk, store doser ros, svinsk bra journalistikk, viktige saker og saker som vi helst vil glemme. Ja, vi ville også bedt de to om å være litt mindre arrogante og selvopptatte, men da hadde vi garantert ikke fått jobb her høsten 1985. Så, det hadde vi ikke våget å si. Januar neste år rundet forresten Dagbladet 150 år – og i topp plattform overalt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling