Fotohistoriske løft i tolv bind

Historiene fra vår tid

Og, hva hadde vi i dag egentlig våget å si til Solstad i 1983?

VÅR VERDEN: Jahn Otto Johansen (t.v. med sigar) og Arve Solstad i 1983 da vår verden ble tabloid. Foto: NTB Scanpix
VÅR VERDEN: Jahn Otto Johansen (t.v. med sigar) og Arve Solstad i 1983 da vår verden ble tabloid. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vi tilstår at vi har tatt bilder (lett omskrevet fra den chilenske poeten Pablo Neruda), og vi tilstår også at vi lider av varig oppgående interesse for gamle bilder som alle sammen forteller, små og store, vesentlige og uvesentlige, historier om hvem vi var, er og kanskje blir. Pressebilder er rett og slett selve livets bonus. Det ser du også daglig på denne siden her, nederst under vignetten «Arkivglimt». Her har nå i ett år luftet gamle bilder fra vårt arkiv, digitalisert av Norsk Folkemuseum, fra perioden 1945 til 1970 – og det jobbes fortsatt på spreng i kulissene ute ved museet.

En givende bijobb i en hektiske samtid preget av at veldig mange nordmenn mener de finner opp alfabetet, journalistikken og politikken på nytt hver eneste dag. Skal vi kalle dem historieløse? Nei, det nærmer seg påske og da skal vi være stille og snille i den stille uke. Men, kunnskap og historier er viktige stolper i alle mennesker liv. Nesten alles liv.

Forlaget Font har da også skjønt viktigheten av å ta vare på våre kollektive fotografiske hukommelsen. De startet i fjor høst opp med serien «Norges fotoalbum 1930-1939» og «Norges fotoalbum 1970 – 1979». Nå er to bind til ute, «Norges fotoalbum 1940-49» og det samme for tidsrommet 1980–89. I hvert av bindene er det forskjellige skribenter som forteller om små og store hendelser. Innledningene i forskjellige bøkene ved henholdsvis Kåre Willoch (30-tallet), Eva Bratholm (70-tallet), Alf R. Jacobsen (40-tallet) og vår egen Marie Simonsen tar en sveip innom det syndige og fine 80-tallet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer