Historiens ondskap

Hverdagslige opplevelser speiler de store spørsmålene.

BOK: Tisma, som døde i fjor, skrev denne romanen for 20 år siden, altså før siste Balkan-krig og oppløsningen av Jugoslavia. «Troskap og utroskap» er med andre ord en av de bøkene han selv ikke ville orket å lese under Balkan-konflikten.

Skamfulle

Da han besøkte Bjørnson-festivalen i 1996, uttalte Tisma seg i et Dagblad-intervju om stemningen i hjemlandet og effekten på folks forhold til litteratur: «Mine bøker er ikke-eksisterende hjemme for tida. Og jeg skjønner folk godt. Åpner jeg en bok som er mørk og grusom, slenger jeg den straks fra meg (...) Vanlige mennesker er skamfulle, og trenger ikke noe speil til å forsterke dette. Jeg tror ikke de orker å titte inn i sjelen i øyeblikket.»

Det er de mørke sidene av sjelen som har vært Tismas litterære utforskningsområde. Slik er det også i «Troskap og utroskap», der den nåtidige handlingen finner sted i 1962. Alle premissene for hendelsene er imidlertid lagt til andre verdenskrig og den nære etterkrigstida da kommunismen toget inn over Balkan.

Gjensyn

Forholdet mellom personene som møtes igjen denne sommeren i barndomsbyen Novi Sad, er bestemt av hvilken retning livene deres tok under krigen. Serberen Sergije og jøden Eugen som slåss i motstandsbevegelsen, havnet i fangenskap og kom tilbake til Jugoslavia; det tyskættede ekteparet Balthazar og Inge havnet i kraft av sin etnisitet på nazistenes side og bosatte seg siden i Wien.

De møtes igjen fordi myndighetene har lempet litt på eiendomsretten. Sergijes foreldre bor i en leilighet som var eid av Inges foreldre før krigen. Nå skal det forhandles om nytt kontraktsforhold, kjøp eller leie.

Politisk mord

Sergije, romanens hovedperson, har forspilt en diplomatisk karriere etter et politisk mord som i ettertid er dysset ned. Nå jobber han som manusvasker i et forlag i Beograd; han retter utenlandske underholdningsromaner til akseptabelt sosialistisk nivå. Det er rettelser som «viser hva samfunnet ikke godtar: rikdom, adel, sosietetsforbindelser, alt som sprenger rammene for det enhver kan oppnå, alt som er ervervet uten at det er av egen fortjeneste».

Han er gift, men bor ikke sammen med kona og datteren, som er fysisk handikappet. Så treffer han Inge igjen, og de blir elskere. Inge blir gravid, men det er tvilsomt om Balthazar vil gi henne skilsmisse.

Krigstraumer

Sergije og hans nære venn Eugen - «De to utfyller hverandre som moderne utgaver av Don Quijote og Sancho Panza» - tvinges inn i en desperat konfrontasjon der traumer fra krig og fangenskap bidrar til å forskyve virkelighetsoppfatningen.

Som i romanen «Blams bok» (på norsk i 1999) er også storpolitikken og historiens grusomheter dominerende til stede i menneskenes liv i «Troskap og utroskap». På overflaten handler det om trivielle ting som ferier, middager, bilturer. Men det er de store temaene som er Tismas agenda: ensomheten, vennskapet, enkeltmenneskets plass i samfunnsmaskineriet. Svein Mønnesland har igjen gjort en glimrende jobb i oversettelsen.