Historier om livet

- Det var det året mor sluttet å drikke, så da må det ha vært to år etter at søsteren min ble drept i en bilulykke og ett år etter at far døde av hjerteinfarkt... Slik begynner en av historiene i boka «True Tales of American Life», akkurat som så mange historier pleier å starte: - Det må ha vært det året...

  • Det er nettopp slike historier som vi forteller hverandre, som fyller Paul Austers samling av 179 små beretninger fra amerikansk virkelighet. Fortellinger om tilfeldigheter, pussige sammentreff, hverdagsmagi og sterke inntrykk. Som den om en Ku-Klux-Klan-marsj i Nebraska på 20-tallet. Deltakerne skjulte sin identitet bak hvite drakter, helt til en hund raste inn i prosesjonen, den hoppet opp på sin eier og kom til å rive av ham den hvite hetta. Tilskuerne begynte å le, en ydmykelse som ble helt ødeleggende for rasistorganisasjonen i den lille Midtvest-byen.
  • Historiefortellingen begynte da den ikke-kommersielle radiokanalen National Public Radio ville ha Paul Auster til å fortelle en historie i radio hver måned. Austers kone, den norske forfatteren Siri Hustvedt, fikk ideen om at lytterne selv kunne sende inn sine fortellinger. Det skulle være korte, sanne historier fra livet, søte, triste, dramatiske eller uhyggelige. Det kom inn over 4000 historier fra 42 stater.
  • Auster leste dem alle og plukket ut noen til opplesing i radio. Arbeidet ble enormt. I bokas forord beskriver han kvelder hvor han leste 60- 70 historier i ei økt og følte seg helt i oppløsning etterpå, totalt drenert for energi: - Så mange følelser å ta innover meg. Så mange fremmede inne i min stue, så mange stemmer fra forskjellige retninger. På disse kveldene, i to- tre timer følte jeg at hele USAs befolkning vandret inn i mitt hus. Jeg hørte ikke USA synge, jeg hørte landet fortelle historier.
  • Mange av fortellingene handler om tilfeldigheter, om hvordan et feilsendt brev fører til at et par treffer hverandre. Om hvordan et smykke blir mistet i havet og seinere dukker opp i en antikvitetsbutikk. Men også om hvordan en hundset ektemann omsider får hevn og om en far som tar barna med på ei fyllekule i ei campingvogn for å sørge over den døde moren.
  • Det er naturlig at nettopp Paul Auster står bak denne samlingen. I hans romaner spiller ofte tilfeldighetene en helt avgjørende rolle. Han mest kjente bok, «New York-trilogien», starter med at noen ringer feil midt på natta. Hovedpersonen drar seinere følgende slutning: - Ingenting er virkelig, unntatt tilfeldighetene.