«Den 12. mann»:

Historikere: - Krigshelten Jan Baalsrud ble ikke jaktet på av tyskerne

Flere eksperter mener Jan Baalsrud ikke hadde Gestapo i hælene, slik det framstilles i filmen «Den 12. mann».

TRAILER: Den 12. mann forteller historien om krigshelten Jan Baalsruds legendariske flukt fra nazistene under andre verdenskrig. Video: Nordisk film Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Historien om Jan Baalsruds dramatiske flukt fra nazistene under 2. verdenskrig, er utgangspunktet for Harald Zwarts film «Den 12. mann».

Filmen, som hadde premiere 25. desember, er nå sett av nesten 250 000 nordmenn på kino. Den er basert på boka ved samme navn, som er skrevet av Jan Baalsruds tremenning, Tore Haug.

Nå setter imidlertid flere historikere spørsmålstegn ved om Jan Baalsrud faktisk ble jaktet på av tyskerne, slik som det framstilles i filmen.

- Det er bare tull at «Den 12. mann» er en autentisk historie, slik Harald Zwart framstiller det, sier den pensjonerte historikeren Gunnar Pedersen.

Han mener filmens framstilling av at tyskerne var i hælene på Baalsrud, ikke er riktig. Det samme skriver forfatter og journalist Ragnar Kvam jr i en kronikk i Aftenposten.

- Sturmbannführer Kurt Stage, som Zwart gjør til den andre hovedpersonen i sin film, sendte ikke tyske soldater ut i terrenget for å lete etter Baalsrud. Grunnen var åpenbar: Tyskerne var overbevist om at Baalsrud døde under trefningene i Toftefjord (...), skriver​ Kvam.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer