«Den 12. mann»:

Historikere: - Krigshelten Jan Baalsrud ble ikke jaktet på av tyskerne

Flere eksperter mener Jan Baalsrud ikke hadde Gestapo i hælene, slik det framstilles i filmen «Den 12. mann».

TRAILER: Den 12. mann forteller historien om krigshelten Jan Baalsruds legendariske flukt fra nazistene under andre verdenskrig. Video: Nordisk film Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Historien om Jan Baalsruds dramatiske flukt fra nazistene under 2. verdenskrig, er utgangspunktet for Harald Zwarts film «Den 12. mann».

Filmen, som hadde premiere 25. desember, er nå sett av nesten 250 000 nordmenn på kino. Den er basert på boka ved samme navn, som er skrevet av Jan Baalsruds tremenning, Tore Haug.

Nå setter imidlertid flere historikere spørsmålstegn ved om Jan Baalsrud faktisk ble jaktet på av tyskerne, slik som det framstilles i filmen.

- Det er bare tull at «Den 12. mann» er en autentisk historie, slik Harald Zwart framstiller det, sier den pensjonerte historikeren Gunnar Pedersen.

Han mener filmens framstilling av at tyskerne var i hælene på Baalsrud, ikke er riktig. Det samme skriver forfatter og journalist Ragnar Kvam jr i en kronikk i Aftenposten.

HELTEN: Jan Baalsrud, spilt av Thomas Gullestad. Foto: Petter Skafle Henriksen
HELTEN: Jan Baalsrud, spilt av Thomas Gullestad. Foto: Petter Skafle Henriksen Vis mer

- Sturmbannführer Kurt Stage, som Zwart gjør til den andre hovedpersonen i sin film, sendte ikke tyske soldater ut i terrenget for å lete etter Baalsrud. Grunnen var åpenbar: Tyskerne var overbevist om at Baalsrud døde under trefningene i Toftefjord (...), skriver​ Kvam.

- Skjøt ikke mot tyskerne

I filmen overraskes tolv norske sabotører på fiskeskøyta Brattholm av tyske soldater i Troms i 1943. En nordmann blir drept umiddelbart, ti nordmenn blir tatt til fange.

Men Jan Baalsrud lykkes i å flykte ut i den nordnorske vinteren, med tyske soldater i hælene. Jan Baalsrud har selv beskrevet hvordan han skjøt mot to tyskere, og drepte en av dem.

Gunnar Pedersen mener imidlertid også at tyskerne trodde Baalsrud var omkommet da Brattholm ble sprengt i lufta.

NAZISTEN: Jonathan Rhys Meyers spiller sturmbannführer Kurt Stage. Foto: Nordisk Film / Zwart Arbeid
NAZISTEN: Jonathan Rhys Meyers spiller sturmbannführer Kurt Stage. Foto: Nordisk Film / Zwart Arbeid Vis mer

- Baalsrud skjøt altså ikke noen i Toftefjorden, og tyskerne jaktet ikke på ham. Ettersom jakten på Baalsrud er den viktigste delen av filmen, blir grunnlaget for filmen feil, sier Pedersen.

Som historiestudent på 70-tallet i Oslo, gravde Pedersen seg ned i arkivmaterialet om okkupasjonshistorien i Troms på Norsk Hjemmefrontsmuseum. Funnene ble utgitt som hovedoppgave i historie på Universitetsforlaget i 1982.

- Trodde han ble jaktet på

Pedersen understreker at han ikke sår tvil om Baalsruds anstrengelser for å komme seg til Sverige, og hjelpen han fikk av folk på veien. Han mener imidlertid at det er lagt inn langt mer «action» i filmen, enn det som i virkeligheten fant sted.

- Et eksempel er da brødrene Baal dro ham på en slede over grensen til Sverige, skjult i en reinflokk. Da ble han ikke skutt på, sier Gunnar Pedersen.

Historikeren mener altså at Baalsrud trodde han ble jaktet på av tyskerne, men at dette ikke stemmer.

Pedersen understreker at han enda ikke har sett filmen i sin helhet, han har kun sett utdrag av filmen.

- Underholdende krigshistorie

Ivar Kraglund er historiker og fungerende sjef ved Norges Hjemmefrontmuseum. Han støtter Gunnar Pedersen og Ragnar Kvam jr. i at tyskerne trolig ikke jaktet på Baalsrud.

- Jeg finner ikke noen dokumentasjon på at de faktisk gjorde det. Men det er helt plausibelt at han følte det slik, når han beveget seg gjennom territorium med fiendtlige styrker, sier Kraglund.

IVAR KRAGLUND: Kraglund er enig med Pedersen og Kvam jr. når det kommer til de historiske faktaene. Foto: privat
IVAR KRAGLUND: Kraglund er enig med Pedersen og Kvam jr. når det kommer til de historiske faktaene. Foto: privat Vis mer

Han mener at «Den 12. mann» er en underholdende krigshistorie og et godt stykke filmhåndverk.

- Men det er tydelig at Zwart har tatt seg visse friheter når det kommer til det historiske. Filmen er delvis basert på Baalsruds rapport fra sykehuset etter at han har gått igjennom store psykiske og fysiske utfordringer. Det er likevel en film man kan få utbytte av å se, sier Kraglund.

Etter flukten kom Baalsrud til Sverige, hvor han skrev rapporten der han blant annet beskriver hvordan han skjøt mot de to tyskerne.

Men Kraglund betviler dette.

- Såvidt jeg kjenner til, er det ikke dokumentert noen steder, utover det Baalsrud skriver i den rapporten. Det er heller ikke meldt i tyske kilder om falne fra tysk side. Da ville det nok framgått, sier Kraglund.

- Traumatiske hendelser

Han tror heller ikke at tyskerne kan ha unnlatt informasjonen om at en mann unnslapp, for å sminke sannheten.

- Det er en serie rapporter som ble sendt til Berlin, og de er veldig usminket, så jeg finner det ikke sannsynlig at de pyntet på den historien, sier Kraglund.

- Mener du da at Jan Baalsrud løy da han fortalte at han hadde skutt mot tyskerne?

- Det kan være en erindringsforskyvning. Han hadde gjennomgått veldig traumatiske hendelser, og har du gjennomgått slike traumatiske hendelser kan historien ha endret seg underveis. Det er åpenbare feil i den rapporten, men det betyr ikke at man skal kaste vrak på hele, sier Kraglund.

Han understreker at Jan Baalsrud gjennomgikk ekstreme opplevelser under flukten til Sverige, der han blant annet selv måtte kutte av seg ni av tærne som følge av koldbrann.

Vil ikke diskutere

- Det fantastiske er jo at han faktisk ble reddet. All kreditt til lokalbefolkningen som hjalp ham. De andre tingene må vi se litt stort på, sier Kraglund.

Harald Zwart ønsker ikke å svare på kritikken, men skriver i en SMS til Dagbladet at Tore Haug, forfatteren bak boka «Den 12. mann», «har sine fakta direkte fra Jans egen munn». Zwart har tidligere sagt til Nordlys at han er sikker på at historien er «faktisk korrekt».

Tore Haug sier til Dagbladet at han ikke ville delta i noen diskusjon rundt boka og filmens historiske korrekthet.

TORE HAUG: Jan Baalsruds tremenning baserer boka på seks år med research og omfattende intervjuer med mange av redningsmennene, og med Baalsruds bror Nils Ivar Baalsrud. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TORE HAUG: Jan Baalsruds tremenning baserer boka på seks år med research og omfattende intervjuer med mange av redningsmennene, og med Baalsruds bror Nils Ivar Baalsrud. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Tore Haug har tidligere sagt til Dagbladet at han har basert boka på seks år med research og omfattende intervjuer med mange av de mange lokale hjelperne, og med Baalsruds bror, Nils Ivar Baalsrud.

- Spørsmålet er hvem som har rett

Thomas Gullestad, som spiller Jan Baalsrud, ble intervjuet i NRK Dagsrevyen onsdag denne uka. Da la han vekt på at «Den 12. mann» er en spillefilm og ikke en dokumentar.

SPILLER BAALSRUD: Thomas Gullestad spiller Jan Baalsrud i «Den 12. mann».
SPILLER BAALSRUD: Thomas Gullestad spiller Jan Baalsrud i «Den 12. mann». Vis mer

- Jan Baalsrud skrev jo sin egen rapport, fra en periode av flukten der han var helt klar, hvor han forklarte tydelig hva som hadde skjedd og hvordan forløpet var. Man kan stille spørsmål ved den tyske rapporten også. Spørsmålet er hvem som har rett. Men at det er en utrolig historie og at 81 mennesker har riskert livene sine for å redde en person, og gjemt ham fra tyskerne, det er det ingen tvil om, sa Gullestad.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer