Historikeren

For lite spenning i tjukk Dracula-fortelling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: En gåtefull og farlig historisk skikkelse, far og datter med hemmelighetsfull fortid, kampen mellom det gode og det onde. Ramm alt inn i store mengder reiseskildring, historie og politikk. Slik virker det som om forfatteren Elizabeth Kostova har tenkt før hun skrev «The Historian» som preget bestselgerlistene i USA i sommer. Det tok henne ti år å skrive den og det føles nesten like langt å lese den.

Fryktelige ting

En 16-årig jente i Amsterdam finner en bunke gulnede brev og derfra vikles historien ut om hvordan hennes far og hans akademiske kolleger i all hemmelighet har vært opptatt av å utforske sannheten om Dracula. Poenget er om den blodsugende legenden fra Transylvania fortsatt har makt til å få mennesker til miste seg selv og bli ondskapens tjenere. Ei bok med blanke sider, drage-motiv på permen og påskriften Drakulya spiller en sentral rolle. Det gjør også brev som til stadighet gjengis i boka, de begynner gjerne slik: «Til min kjære og uheldige etterfølger». For fryktelig ting truer den som vandrer i Vlad Tepes fotspor. Far og datter reiser rundt i Europa, forfulgt av onde makter blant annet materialisert av en sykelig utseende bibliotekar.

Vinden uler

Reiseskildringene er gode nok, og møtet med historikeren Paul og hans datter er hyggelig, men det hele blir søkt. Av og til vipper boka solid over i det parodiske. Vinden uler rundt mørke slott samtidig som den historiske og politiske tonen er korrekt og saklig. Det hadde nesten vært bedre med litt mer Dracula, litt skikkelig bloddrypping. I den 650 siders lange boka er det bare rundt 40 sider som er viet Vlad. Resten er temmelig langdryge passasjer fylt av reising og etterforskning av hans fotspor.Det grunnleggende problemet med «The Historian» er at Dracula-myten ikke på en troverdig måte knyttes an til vår tid. I motsetning til Dan Brown som bruker interessante tema som den katolske kirkes nettverk og kristendommens kvinnesyn i sin bestselgere, treffer liksom Dracula litt midt i ryggen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer