Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Historikerne fratar oss retten til å dramatisere historiske hendelser, og det hele blir veldig humørløst

«Kampen om tungtvannet»-regissøren slår tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NRK-serien «Kampen om tungtvannet» nådde eventyrlige seertall da den hadde premiere søndag. Men den er også blitt anklaget for «grov historieforfalskning» av historikere.

Nå svarer seriens regissør Per-Olav Sørensen på kritikken.

- Jeg reagerer på kritikken fra historikerne. Den fratar oss retten til å dramatisere historiske hendelser, og det hele blir veldig humørløst, sier Sørensen i en e-post til Dagbladet.

Det var i Aftenposten i går at tidligere avdelingssjef Thor Brynhildsen ved Forsvarsmuseet reagerte både på den oppdiktede figuren Julie Smith (Anna Friel) som Leif Tronstads overordnede i Storbritannia, og på slutten av episode 2, der de havarerte britiske soldatene som skulle sluttet seg til sabotørene på Hardangervidda blir summarisk henrettet av tyske soldater.

Reagerer Også historiker og Operasjon Freshman-ekspert Jostein Berglyd har uttalt at scenen er «helt bort i veggene».

- Jeg har snakket med tre tyskere som var vitner til det som skjedde. Både måten de ble henrettet på og stedet det skjedde, er feil, sier Berglyd til Stavanger Aftenblad.

Regissør Sørensen vedgår at henrettelsen av de britiske soldatene i virkeligheten skjedde noe senere og på et annet sted, men at essensen i det tv-serien forteller likevel er sann.

- Det er reinspikka fakta at alle de overlevende fra Freshman-styrten ble henrettet. Det er fakta at tyskerne gjorde det på grunn av Hitlers «führer befehl». Selve grusomheten vi viste på tv er sann. Vi flyttet henrettelsene et par dager i tid og nærmere flyvrakene av åpenbare dramatiske grunner. Men alle ble henrettet, og det viser vi i episode 2 i all sin gru. Rene henrettelser forblir rene henrettelser selv om vi flyttet henrettelsenes sted noen mil, sier han.

Ville vise kvinnenes innsats I likhet med seriens priodusent John M. Jacobsen forsvarer Sørensen oppdiktningen av fiktive rollefigurer i serien. Også Dennis Storhøis figur er oppdiktet, som Dagbladet tidligere har skrevet.

- Vår fiktive karakter Julie Smith er plassert der fordi vi ikke kunne lage en serie uten å vise at kvinner også gjorde en innsats under andre verdenskrig, forklarer regissøren.

- Det fantes noen ytterst få kvinnelige kapteiner i England under den andre verdenskrig. Vi brukte disse, samt en kvinne som jobbet i engelsk etteretning nært Tronstad, og sydde dem sammen til vår Julie Smith. Det var veldig viktig å løfte disse fram, sier Sørensen.

- Husk at da sabotør Birger Strømsheim ankom England, så var hans kone der allerede. Hun hadde høyere militær grad enn ham på et tidspunkt. Vi trives godt med Julie Smith-valget vårt, legger han til.

Etterpåklok og humørløs Andre kritikere har påpekt at nyere forskning har sådd tvil om hvor langt Nazi-Tyskland egentlig var kommet i utviklingen av atomvåpen, og hvorvidt tungtvannsaksjonen hadde en slik avgjørende effekt på krigens utfall som det er blitt hevdet.

- Selve diskusjonen om hvor langt tyskerne kom i sin våpenprogram er den aller mest etterpåkloke og humørløse. For hva de ulike partene visste underveis i krigen, er noe helt annet enn hva vi vet nå, sier Per-Olav Sørensen.

- Vår serie kommer til å beskrive det karakterene visste der og da. Det er det som er det interessante for dramaet. Hva tenkte de allierte når, og hva gjorde tyskerne når? Dette er med i serien, og her er vi påfallende historisk korrekte siden det både er dramatisk og interessant, slår han fast.

- Vi begrunner alle valgene som tas rundt de ulike aksjonene. Men slik historikerne kommenterer serien nå venter jeg bare på at de i avisen imorgen skal si at aksjonene på Vemork, Rjukan og Tinnsjøen aldri fant sted.  Men det gjorde de altså, og vi forklarer grunnen til det i serien, sier Sørensen.

HUMØRLØST: Tungtvannsregissør Per-Olav Sørensen reagerer på kritikken mot serien. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HUMØRLØST: Tungtvannsregissør Per-Olav Sørensen reagerer på kritikken mot serien. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!