Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Historisk dykkerdom

Ingress

Meninger

Dommen i den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg markerer en foreløpig lykkelig ende på pionerdykkernes årelange kamp for erstatning. Der fikk de medhold på et punkt som kan få prinsipiell betydning for norsk og europeisk arbeidsliv. Artikkel 8 i menneskerettighetskonvensjonen innebærer at staten har plikt til å sikre borgernes helse og liv når det oppstår fare. Og mange av de første dykkerne i Nordsjøen har i sitt arbeid for staten, Statoil og andre oljeselskaper risikert livet. Det ble i norsk oljealders barndom periodevis drevet rovdrift på unge dykkere. Mange har fått varige men og sykdomsplager som har gjort dem arbeidsuføre fra ung alder.

Allerede i 1999 trykket Dagbladet en artikkelserie under vignetten «Den store skammen». Der redegjøres det grundig for hvilken innsats unge dykkere gjorde for den unge oljenasjonen og om hvilke omkostninger det i ettertid har hatt for mange. Gunnar Ringheim innleder artikkelserien med følgende ord: «De var landets sprekeste menn. Håndplukket til avanserte dypdykk, helt avgjørende for Norges framtid som oljenasjon. Påkjenningene kostet mange helsa, men staten vendte dem ryggen.» Deri ligger skammen.

Fire dykkere som i 2007 saksøkte staten, vant i tingretten og ble tilkjent millionerstatninger. Men staten anket og dykkerne tapte både i lagmannsretten og i høyesterett. Men i Strasbourg fikk dykkerne, som nå er organisert i Offshore Dykker Unionen, sin rett. Dommen sikrer dem en symbolsk erstatning på 67 000 kroner. I tillegg får de dekket alle saksomkostninger som utgjør nærmere tre millioner kroner. Nå starter neste etappe i nordsjødykkernes kamp, krav om erstatning for tapt arbeidsfortjeneste. Dykkerne satser på at staten er innstilt på et forlik om erstatningsutbetalinger til skadde dykkere. Arbeidsminister Robert Eriksson slo i går fast at det ikke er aktuelt for staten å anke kjennelsen. Han sier samtidig at staten har et moralsk ansvar for dykkerne og at regjeringen vil diskutere prosessen videre. Erikssons parti har på et tidspunkt pekt på paradokset i statens nitide forsvar for egen posisjon i saken. Dykkernes krav tilsvarer seks minutters oljeproduksjon på norsk sokkel. Det bør verdens rikeste land ha råd til som bot for uverdig opptreden gjennom mange år.