Historisk kulturbyåpning

BERGEN (Dagbladet): Så ble Bergen offisiell kulturby med mer enn 30 000 frammøtte til åpningsseremonien på Torgallmenningen. Erkebergensk, med Sissel Kyrkjebø i hvitt og utslåtte armer, syngende på bysangen «Nystemten».

Det er sånt bergenserne liker. Og patriotisme ble det til gangs, da Gunnar Staalesens byhistorie ble fremført som rød tråd gjennom åpningsforestillingen. Kanskje ikke helt i tanken til EUs ministerråd som valgte Bergen som Europeisk kulturby 2000. For her ble det mye brann og kirkehistorie.

15 år gamle Kristine Gulbrandsen er en ny gullstrupe Bergen kan være stolt av - hun sang «Vitae Lux» mot Ole Edward Antonsen på trompet. Alt Bergen har av gullstruper, skuespillertalent og historie var ristet ut av ermet foran de 30 000 tilskuerne med Baba Nations Erik Røed og Atakama som det mest rocka innslaget. Og opera og fiolin for resten. Ikke like greit å høre for alle - men Bergen ble i hvertfall kulturby 2000 godt ut i det nye året. Et fantastisk lysshow badet byen i blått, grønt og gult, etter som historien skred fremover.

Åpningsseremonien varte i en time. Historisk drøy for de minste - som «helst ville på kjøpesenteret Sundt å se Kongen». De måtte vente en time.

- Gled dere! hilste kong Harald.

Bergenserne brølte glad tilbake.

KJEMPEFEST: Torgallmenningen i Bergen var smekkfull av festdeltakere.