Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Historisk måling

Gårsdagens meningsmåling var kanskje ikke et politisk jordskjelv, men den var dramatisk nok og vil høyst sannsynlig utløse en del rystelser i det politiske establishment. I alle fall i Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og meningsmålingen fikk landets politiske medarbeidere på beina igjen etter sommerferien. Dagsnytt klokka ti hadde riktignok ikke nyheten om at Fremskrittspartiet hadde passert Ap på topp, men utover dagen og kvelden var det hovedsak på hver eneste kanal. Og statsminister Jens Stoltenberg måtte ta en pause i budsjettforhandlingene og kommentere enda en nedtur. Mens Carl I. Hagen kunne sole seg som formann i Norges største parti.

Mediekjøret

Det ble et mediekjør i «Nyhetstimen» i TV2, i Dagsrevyen og «Redaksjon 21». Først med søkelyset på krisen for Arbeiderpartiet og Stoltenberg, men etter hvert også med fokus på Hagen og hans parti. Både TV2 og NRK har politiske medarbeidere med innsikt og tyngde, og i går kom begge redaksjoner seg ut av Stortinget og stilte spørsmål til dem som har gjort Fremskrittspartiet til landets største parti.

Vanlige folk som har vanskeligheter med å forstå at et av verdens rikeste land ikke har penger til å løse påtrengende velferdsproblemer.

Journalister tenker ganske likt, og gårsdagens dekning av en historisk meningsmåling var ganske lik fra sending til sending. Stoltenberg sier jo det samme når han snur seg til neste mikrofon, og Hagen er ydmyk på alle kanaler. Dessuten har dekningen av politiske begivenheter i Norge ofte et nesten rituelt preg. Først statsministeren som har trøbbel, så vinneren og deretter en kommentar. NRK intervjuer NRKs Magnus Takvam, og TV2 intervjuer sin egen Stein Kåre Kristiansen. Og så føler vi oss kanskje litt klokere.

Politikken

Og alle politiske begivenheter ender i en politisk debatt i «Redaksjon 21». Lisbeth Skei forsøkte seg på Carl I. Hagen, men etter hvert ble det selvfølgelig et Hagen-show der hvem som helst kunne se hvorfor han har 24,8 prosent og Arbeiderpartiet 22,1. Fordi han behersker tv og snakker et språk folk forstår. Og for øyeblikket forstår de ikke et ord av det Stoltenberg, Schjøtt-Pedersen og Hill-Marta Solberg sier. Mediene følger misnøyen, og vi følger mediene.

Og om Fremskrittspartiet ikke var større enn Ap før debatten i «Redaksjon 21», var det i alle fall større etter at den var over.