Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Historisk nettbløff avslørt

Tenåring med webkamera har vært nettets mest ettersøkte. Nå er LonelyGirl15 funnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ved første øyekast framstår Bree, med kallenavnet LonelyGirl15, som en helt vanlig 16-åring. Hun har strenge foreldre og en kjæreste ved navn Daniel hun liker å kjefte på. Hun er opptatt av skolearbeid - hun blir undervist hjemme av foreldrene - og særlig temaer som religion og vitenskap.

Det eneste som tilsynelatende gjør henne unik: Videobloggene hun publiserer på YouTube og på sin egen hjemmeside har blitt sett av hundretusener.

Men er hun en virkelig person? Er hun i fare på noen måte? Eller er LonelyGirl15 en konstruksjon, iscenesatt av noen som vil tjene penger på henne?

De siste dagene har spekulasjonene herjet på nettet. Og nå har svaret kommet.

Okkult flørt

LonelyGirl15 begynte i det stille i mai, med en videoblogg på YouTube titulert «First Blog/Dorkiness Prevails». Her snakker hun nervøst, mens hun lener hodet mot knærne. Hun kaller seg Bree, forteller at hun har religiøse foreldre, og at hun bor milevis fra nærmeste kjøpesenter.

I løpet av de neste månedene ble en rekke nye videoer publisert, og de oppnådde raskt en enorm popularitet. I løpet av juni lå de fleste på YouTubes «mest sett»-liste, flere av dem med opp mot 600 000 seere.

Populariteten skyldes ikke minst at det var så mange detaljer ved videoene som seerne kunne diskutere. For det første var de av langt bedre kvalitet enn de fleste videoblogger, og lyssettingen tilsa at det var noen med filmkunnskap som hadde laget dem.

POPULÆR JENTE: Men mistanken om at LonelyGirl15 var et konstruert fenomen, dukket tidlig opp. Nå er svaret her. FOTO: FAKSIMILE
POPULÆR JENTE: Men mistanken om at LonelyGirl15 var et konstruert fenomen, dukket tidlig opp. Nå er svaret her. FOTO: FAKSIMILE Vis mer

Men også innholdet i videoene ga grunn til diskusjon. Brees familie er som nevnt religiøs, men hvilken religion de praktiserer er aldri nevnt. En gang forteller hun at hun må faste som forberedelse til et rituale, og i en annen episode ser man en plakat av okkultisten Aleister Crowley på veggen.

Bånd til Hollywood

Spekulasjonene satte virkelig fart etter at LA Times publiserte en lang artikkel om LonelyGirl15 før helgen. Her kom det fram at Bree har tettere forbindelser til Hollywood enn en alminnelig tenåring.

Tre LonelyGirl15-fans hadde nemlig benyttet seg av tracking-software, og fant ut at e-postkontoen hennes var registrert på det mektige talentbyrået Creative Artists Agency i Beverly Hills.

En advokat hadde dessuten registrert LoneGirl15-merkenavnet, og domenet www.lonelygirl15.com ble registrert før Bree hadde publisert en eneste video på YouTube.

LA Times spekulerte i at videoene kunne ha blitt laget for å skape blest om en kommende skrekkfilm, i beste «Blair Witch Project»-stil. I så fall ville det vært et glimrende eksempel på en markedsføringskampanje rettet mot ungdom på nettet.

Første innrømmelse

Bloggeren og filmskaperen Brian Flemming lå lenge øverst på lista over mistenkte som kunne tenkes å stå bak LonelyGirl15.

image: Historisk nettbløff avslørt

21. august benektet han imidlertid dette på sin egen blogg, og underbygget samtidig teorien om at det hele måtte være et reklamestunt for en kommende film.

Spekulasjonene førte i helgen til at folka bak videoklippene måtte komme med en innrømmelse. På forumet til LonelyGirl15 publiserte de et innlegg der de vedgikk at de var filmskapere, og at Bree ikke var en ekte person. De benektet samtidig at det var et stort Hollywood-studio som stod bak ideen.

Men flere spørsmål gjenstod: Hvem er skuespilleren som spiller Bree? Og hvem er filmskaperne?

Bakmennene tatt

I går ble spørsmålene besvart. Bloggen Top of the Tube publiserte en video der Bree ble identifisert som skuespilleren Jessica Rose fra New Zealand.

Omtrent samtidig publiserte nettmagasinet Silicone Valley Watcher en artikkel som også identifiserte Jessica Rose. Senere kom to artikler (her og her) om hvordan de fant fram til skuespilleren.

NY Times fulgte opp med avsløringer om bakmennene. To av dem er Mesh Flinders og Miles Beckett - unge filmskapere som forsøkte å få kontrakt i Hollywood.

En representant fra talentbyrået Creative Artists Agency hadde først og fremst bistått i å skjule bakmennenes identitet. Sønnen hennes var også en av hjernene bak stuntet, mens faren hadde hjulpet til med rettslige spørsmål.

Historien fortsetter

Da det ikke var noen vits i å skjule seg lenger, bestemte filmskaperne seg for å gå med på å gjøre et intervju i LA Times.

De tre er naturlig nok sjokkert over hvilken oppmerksomhet saken har fått, og lover nå å fortsette historien om LonelyGirl15 på nettet. De vil ikke kommentere om det foreligger planer om en kommende spillefilm.

- Vi gjorde dette med null ressurser. Alt vi trengte var to lamper - den ene var ødelagt - et åpent vindu og et kamera til 130 dollar, sier Ramesh Flinders til avisa.

De er imponert over nettbrukerne som har klart å avsløre dem. De tok nemlig sine forholdsregler, som blant annet å fjerne bilder av skuespilleren som tidligere var lagt ut på nettet. Samtidig har Jessica Rose slett ikke skjult seg, men bodd åpent i Los Angeles, forteller advokat Greg Goodfried.

- Det er ikke noe bedre sted å skjule seg enn midt i LA. Alle er så fokusert på seg selv at de ikke legger merke til noe som helst.