Historisk Oscar

HOLLYWOOD (Dagbladet.no): Halle Berry, Denzel Washington og Sidney Poitier tok igjen for 74 år med diskriminering av fargede skuespillere. - Ubeskrivelig. Jeg finner ikke ord, sier Berry.

Halle Berry er den første fargede kvinnen som vinner Oscar for en hovedrolle. Overrekkelsen var det mest ladede øyeblikket på mange Oscar-år. For da hun entret scenen for å ta i mot statuetten for «Monster's Ball» begynte hun å gråte. Tute. Hyle. Tårene sprutet og kroppen ristet.

- Jeg beklager. Dette øyeblikket er så mye større enn meg. Dette er for alle de tapre kvinnene som står ved siden av meg. Alle de navnløse og ansiktsløse kvinnene. I dag er det åpnet en dør for dem. Takk. Jeg er så beveget. Jeg takker akademiet for å ha valgt meg til akkuret dette, sa Berry da hun kom til hektene igjen.

Bedre odds

Poitier er den første svarte skuespiller som har vunnet Oscar for beste hovedrolle. Det skjedde allerede med «Liljene på marken» i 1963. I går fikk han ærespris for sin livslange innsats i filmbransjen og han rørte hele oscarforsamlingen med en sterk og klar takketale.

- Jeg kom til Hollywood 22 år gammel i 1949. Det var en annen tid. Da var oddsene for at jeg skulle stå her 53 år senere ikke store. Det var ingen opptråkket sti som jeg kunne følge. Jeg deler derfor denne store æren med alle regissører og produsenter som har vært med på å bedre oddsene for meg og andre etter meg.

Pioner

- Har oddsene bedret seg nok?

- De har forandret seg, ja. Men hva er nok? Man kan sette spørsmålstegn ved farten og hva lenge det vil vare. Men Denzel Washington, Morgan Freeman, Wesley Snipes er beviser på at det nå finnes mange fantastiske minoritetsskuespillere. Jeg håper at det vil komme flere.

Poitier har spilt i 50 filmer i løpet av sin karriere, flere av dem nominert til Oscar. Han var en av de første svarte skuespillere som fikk seriøse hovedroller. En pioner og inspirasjonskilde for andre afroamerikanere i filmbransjen.

- Det er ikke opp til meg å kalle meg pioner. Jeg forsøkte å velge min egen vei. Ikke for å imponere noen, men på grunn av hva jeg føler og mener.

Takker Poitier

Men Denzel Washington, som fikk Oscar for sin hovedrolle i «Training Day», er ikke i tvil om hva Poitier har betydd for svarte skuespillere.

- Sidney har vært en venn og gitt meg mange gode råd gjennom karrieren. Jeg skylder Sidney så mye. I 40 år har jeg jaktet på ham. Så gir de oss begge Oscar på samme natt. Men jeg vil forsette å jakte på Sidney. Alltid følge i hans fotspor, sa Washington som åpnet takketalen sin enkelt og greit med.

- Gud er god.

Washington har en Oscar for beste birolle fra 1989, og har vært nominert to ganger før for beste hovedrolle.

Magisk

Halle Berry har aldri vært nominert før og da hun først hadde tørket tårene, takket hun alle sine agenter, produsenter, advokater _ alle hun har jobbet med i hele sin karriere.

- Å lage denne filmen var magisk for meg. Jeg takker dere for å ha gitt meg sjansen. Jeg takker Spike Lee for at han ga meg min første filmrolle, Oprah Winfrey for at hun var en rollemodell for meg. Og jeg takker mamma som har gitt med styrken til å kjempe hver dag for å oppnå dette.

- Hvordan føles det å ha skapt historie?

- Ubeskrivelig. Jeg finner ikke ord, sa Berry.

- Jeg vet ikke om det har sunket inn ennå, dette med å være en del av historien. For meg er dette en personlig opplevelse.

FØRSTE KVINNE: - Jeg trodde aldri jeg ville oppleve dette i min levetid. Jeg håper at dette er slutten på at vi blir vurdert for vår farge, men for vår innsats, sa Halle Berry etter å ha blitt den første fargede kvinne til å vinne Oscar for beste hovedrolle.
ANDRE MANN: - Livet har lært meg å forsøke å gjøre mitt beste, sa Denzel Washington etter å ha vunnet Oscar for beste mannlige hovedrolle for «Training day». Sidney Poitier er den eneste fargene skuespiller som før han fått en slik Oscar.
PIONER: Sidney Poitier fikk æres-Oscar.