Historisk overflødighetshorn

Med fargerik pensel og skarp penn løfter Karsten Alnæs igjen faktiske hendinger fram til spennende lesning. Bind 3 av «Historien om Norge» er et overflødighetshorn av illustrerende historier og kommenterende innblikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dette er en bok om 1800-tallet slik tida artet seg her i landet. Boka begynner en klar, varm vårdag, 5. april 1796, da Hans Nielsen Hauge ble omvendt på åkeren i Tune i Østfold - en hendelse som ga støtet til en rekke virksomheter med det mål å skape en Guds avglans i landet.

Og Alnæs' bok slutter omtrent hundre år seinere, da tidas dannelsesidealer var i ferd med å nå alle lag av folket - da et stort publikum, både fra det gode borgerskap og de voksende arbeidermiljøene, strømmet til skibakkene for å se «halsbrækkende øvelser», både for å utfolde sine fritidsaktiviteter borte fra fabrikkens larm, og for å vise at utøvelse av idrett (en formålsløs beskjeftigelse) forutsatte overskudd av tid og penger.

Hauge

Ved å ta utgangspunkt i Hans Nielsen Hauges personlige liv og skjebne makter Alnæs å levendegjøre de første tiårene av 1800-tallet - her blir stoffet på beste måte formet til bilder på tidas hendelser og mentalitet: Mannen kom fra små kår, han fikk kraft og frimodighet i troen på Gud og i omgang med et økende antall venner - hans religiøse iver og næringspolitiske dyktighet skapte entusiasme blant folk, og en første massebevegelse i landet - men bevegelsen støtte an mot det etablerte samfunn av embetsmenn og borgere - Hauge ble forfulgt, arrestert og fengslet, og først en fri mann igjen i 1814.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer