Historisk skatt om sexforbrytelser og straff

Hvordan ble sexforbrytelser og vold straffet i gamle dager?

HARDE STRAFFER: En ukjent tegner har her foreviget fortidas straffemetoder. Vi snakker ikke akkurat om påtaleunnlatelse. Bilde fra boka
HARDE STRAFFER: En ukjent tegner har her foreviget fortidas straffemetoder. Vi snakker ikke akkurat om påtaleunnlatelse. Bilde fra boka Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: Det ligger mye i arkivene - det vet alle som søker belegg for sine påstander: historikere, journalister, jurister, forskere.

På leting etter ett dokument snubler man over et annet, forskningen leder ut i sidespor og underlige fenomener bretter seg ut.

Sex og vold «Kjødets lyst - fortellinger om synd og straff» er en bok som kan være resultat av langvarig, intim omgang med arkivert kildemateriale av ulikt slag. Forfatteren Nils Johan Stoa er leder for Statsarkivet i Kongsberg og legger i denne antologiske boka fram et knippe krimhistorier fra gamle dager rundt omkring i Norge, med det felles at de alle dreier seg om sex og vold - evige favorittemner for menneskelige fortellinger og litteratur.

Vi får møte fortvilte unge ekteskapsbrytere, barnemordersker, sodomitter og homofile. Det trekkes kniv og kastes med stein, lik blir hentet opp fra vannet, hus blir satt i brann, det hele fortalt i en lavmælt, ukunstlet og nærmest gemyttlig tone. Stoa sparer sine lesere for unødvendig innlevelse og emosjonell fargelegging. Det virker som om vi får stoffet slik det selv har budt seg fram.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer