Historiske slaktofre

Her er ti legendariske stunder i den klassiske musikkhistorien:

1. Premieren på Igor Stravinskijs «Vårofferet» 29. mai 1913 i Paris. Regnes for å være en av musikkhistoriens mest spesielle opplevelser. Hånrop, latter og utrop allerede fra første takt, og lyset ble slått av og på under hele konserten.

2. Premieren på «Barberen i Sevilla» av Gioacchino Rossini i 1816. Ble pepet ut fordi han hadde valgt samme tema som en svært populær og etablert opera av komponisten Paësiello.

3. «En strålende og avgjort fiasko,» skrev Johannes Brahms i et brev etter urframføringen av sin første klaverkonsert. Den ble pepet ut ved premieren i Hannover i 1859.

4. Anton Bruckners 3. symfoni er tilegnet «mesteren Richard Wagner i dyp ærbødighet». Men det hjalp lite 16. desember 1877. En etter en forlot publikum salen og til slutt satt det ti stykker igjen. Bruckner var utrøstelig dagene etter. Besøkende ble avvist med: «La meg være i fred, folk vil ikke vite av meg.»

5. Brahms fikk også en tung start med «Ein deutsches Requiem». Ved premieren i Wien i desember 1866 var det applaus - men også sterk hysjing fra de mindre begeistrede.

6. I Norden ble Griegs a-mollkonsert varmt mottatt. Men i Tyskland gikk det ikke like glatt. En kritiker skrev: «Konserten ble mer eller mindre avvist av tilhørerne, og dessverre kan vi i dette tilfellet ikke gjøre noen innsigelser mot denne holdning.»

7. Det er vanskelig å tenke seg nå, men «La Traviata» ble av Verdis samtidige oppfattet som radikal, umelodiøs og som vanskelig tilgjengelig. Operaen var en hjertelig fiasko på premieren i Venezia i 1853.

8. Giacomo Puccini var heller ikke bare feiret. På La Scala ble det et helvete under premieren på «Madame Butterfly» i 1904. Men komponisten tok til motmæle. Da han hørte pipingen og skrikingen reiste han seg opp og skrek ut i salen: «Høyere, høyere! Svin! Vreng lungene ut! Dere skal nok få se hvem som har rett. Dette er den beste opera jeg noensinne har skrevet!»

9. En nyoppsetning av Wagners «Nibelungen-ring» utløste krig i Wagner-riket Bayreuth i 1976. I ettertida regnet som en av de mest nyskapende operaproduksjoner noensinne, men regissør Patrice Cherau måtte ha politibeskyttelse for å komme fram til pressekonferansen etterpå.

10. Og en liten solstråle til slutt: politiet måtte også inn i Kärntherthor-teatret i Wien 7. mai 1824. Men ikke på grunn av mishagsytringer. Under urpremieren til Beethovens 9. symfoni ble begeistringen så voldsom at politiet ble tilkalt for å dempe tilhørerne.