Hit 40 på godt og vondt

Det har stormet rundt Hit 40-lista i løpet av vinteren. Med rette. Lista som publiseres av Dagbladet, TV2 og P4 har fortsatt betydelige svakheter, men samtidig har den i løpet av sitt første leveår vist seg som et levedyktig og spennende listealternativ.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Debatten rundt Hit 40 har ikke gått i Dagbladets spalter. Det har den derimot gjort i Dagens Næringsliv. Særlig forslaget om at radiolyttere over 70 år ikke skal telle med på Hit 40, har vakt noe oppsikt. Debatten rundt dette kulminerte på Bylarm-konferansen i Trondheim i slutten av februar der engasjementet og utspillene rundt den nye hitlista var mange og sterke. Det gjenstår å se hva man kommer fram til når det gjelder det musikklyttende poppublikum over 70 år, men det er ikke vanskelig å se at signaleffekten av å kutte ut én spesiell aldersgruppe er uheldig.

En annen kritikk som har vært reist mot Hit 40, er de enorme sprangene en del artister gjør opp og ned på lista. En artist kan den ene uka være nummer fem, neste uke på 37. plass og uka deretter igjen tilbake i toppsjiktet. En slik tendens kan slite på listas troverdighet i lengden, men så lenge stasjoner som Petre, P1 og P4 er så store som de er, vil man oppleve disse hoppene. Hvis voksenpopkanaler som P1 og P4 spiller Eric Clapton på høy rotasjon den ene uka, for så å stryke ham fra a-listene uka etter, er et gedigent fall uunngåelig.

På tross av disse skavankene og flere til har Hit 40 sin styrke som et dynamisk popbarometer der blant annet unge norske artister markerer seg tidligere og sterkere enn de gjør på VGs mer tradisjonelle salgsliste. Det er denne ukas liste et eksempel på. En hel rad med unge og for det brede lag av folket, ukjente norske artister, boltrer seg på Hit 40. Høyt oppe finner vi både Jan Bang, Elle Melle, Squid og The Tuesdays. Og lenger nede kommer de unge kometene en etter en. Soultalentet Noora, GP-deltaker G-Sten, kaféduoen Folk & Røvere, den spennende EMI-debutanten Bertine Zetlitz og Hamar-rockerne Pod. Så vil du vite hva som dukker opp på den «gamle» lista hos konkurrenten en eller annen gang i framtida, følg med på Hit 40!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer