Norgesferie:

Hit kan du dra på festival i sommer

Mange av de største festivalene er kanskje avlyst, men det er fortsatt muligheter for den som ønsker seg festivalopplevelser i sommer. Dagbladet gir deg hele oversikten.

SNART TILBAKE: Alan Walker er bekreftet til Findings-festivalen i september, som fortsatt er planlagt gjennomført. Her spiller verdensstjerna på Coachella i USA i 2018. Foto: AFP / NTB.
SNART TILBAKE: Alan Walker er bekreftet til Findings-festivalen i september, som fortsatt er planlagt gjennomført. Her spiller verdensstjerna på Coachella i USA i 2018. Foto: AFP / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Arrangører og håpefulle festivalgjengere landet rundt hadde lenge sett fram til sommeren 2021, da man lenge trodde at ting ville være tilbake til «normalen». Våren har imidlertid bydd på et ras av avlyste festivaler, og flere av de største har meldt avbud for i år.

Festivaler som Øya, Slottsfjell og Palmesus har for lengst meldt at det ikke vil være mulig å gjennomføre arrangementene deres i år på grunn av usikkerheten rundt coronapandemien, og at de først vil være tilbake i 2022. Samtidig øynes det håp for de mindre og smalere festivalene, flere av dem nye av året.

Dagbladet har undersøkt hvilke festivaler sommeren har i vente. Hele oversikten ser du lenger ned i saken.

Bergen med flere nyvinninger

Bergenserne har mye å glede seg til de kommende ukene, da byen får hele to nye nisjefestivaler i juni, ifølge Bergensavisen. Først ut er dansemusikk-festivalen Hot! Hot! Hot!, som tidligere var vært et klubbkonsept i byen, og som har blitt arrangert én gang tidligere, i august i fjor.

Den etterfølges av rapfestivalen Ruller Hardt fra 23-26. juni, hvor artister som Spellemann-vinner Musti, KingSkurkOne og Dårlig Vane, som vant Årets Urørt i 2017, vil innta scenen. Dagen etter, 27. juni, går den splitter nye indiefestivalen 12 Grader og Regn av stabelen, som har sikret seg navn som Niilas og Sassy009 til programmet.

LETTKLEDD: Den årlige alpintfestivalen Boogel Woogel i den tidligere OL-byen Sochi vekker reaksjoner. Video: Rødt Kort. Vis mer

Regjeringen har så langt åpnet opp for inntil 50 personer uten tilviste plasser på innendørs arrangementer, og 200 utendørs. Med faste tilviste plasser er de samme tallene henholdsvis 200 og 600. Dersom smittesituasjonen fortsetter å avta, forventes det at reglene myknes opp ytterligere utover sommeren.

Planlegger Findings i september

Hovedstaden mistet kanskje sin flaggskipfestival Øya i år, men mot slutten av sommeren kan Osloborgerne vente seg flere etterlengtede festivalopplevelser.

Lørdag 28. august arrangeres Norges største endags musikkfestival, Musikkfest Oslo. Grasrotfestivalen, som består av dusinvis med lokale musikere, er normalt gratis, og beskrives som «en feiring av musikken og sommeren». I 2020 ble det imidlertid innkrevd et mindre beløp ved noen av scenene for å støtte opp om musikerne som hadde et tungt fjorår med nedstengt kulturliv.

- Det ser lysere ut i år, men vi har ikke turt å gjøre så mye foreløpig. Vi tror og håper at det skal være mulig å samle folk, sier festivalsjef Øystein Ronander til Dagbladet.

10-11. september er det også planlagt at Findings-festivalen skal gå av stabelen på Bislett stadion. Festivalen har booket store navn som Alan Walker, Tiesto, Lars Vaular og Astrid S, og er den eneste store utendørsfestivalen som fortsatt ser ut til å finne sted i Norge dette året, dersom gjenåpningen går som planlagt.

Planlegger 60 konserter

Tradisjonsrike Moldejazz, som i år fyller 60 år, blir også arrangert denne sommeren fra 19-24 juli. Festivalen har tidligere gjestet store internasjonale navn som Lauryn Hill og Stevie Wonder. I år kommer blant andre kjent norske navn som Sondre Lerche, Jaga Jazzist og Valkyrien Allstars, og billetter til festivalen er fortsatt tilgjengelig.

Festivalsjef Mariann Bjørnelv sier til Dagbladet at de gleder seg fælt, og at det fortsatt er usikkert akkurat hvordan festivalen kommer til å bli - men festival blir det, lover hun.

- Vi har sikkert planlagt sju forskjellige festivaler siden mars, og vet ikke ennå helt hvordan det blir.

Hun påpeker at festivalen også ble avviklet i 2020, og at de derfor har erfaring med å arrangere festival i pandemitida.

- Vi jobber ut ifra verst tenkelige scenario, altså nåværende trinn to, men planlegger for trinn tre og fire. I fjor solgte vi 5200 billetter totalt, og regner med flere i år. Det blir omkring 60 konserter, forteller Bjørnelv.

- Det blir kjempespennende, og det er jo med en slags skrekkblandet fryd vi går inn i dette. Vi skulle selvfølgelig ønske at det var flere baller som hadde landa, men vi gleder oss masse uansett.

REISER NORDOVER: TIX skal spille på Trænafestivalen i juli. Foto: Heiko Junge / NTB
REISER NORDOVER: TIX skal spille på Trænafestivalen i juli. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Flere å velge blant

Trænafestivalen, med sin forlokkende friluftsprofil, har blant annet booket Fay Wildhagen og TIX til festivalen som finner sted i havgapet i Nordland 8-11. juli. På sine nettsider skriver festivalen at de så langt har solgt 500 billetter, og at de tror de kan legge ut flere, men «ønsker også å se an situasjonen i forhold til covid-19».

Andre festivalopplevelser du kan få med deg er blant annet Ekstremsportveko i Voss, som går av stabelen 26. juni - 4. juli, og den årsferske Byfestivalen i Sarpsborg i september, som blant annet har Klovner i kamp på programmet.

Til Fjellparkfestivalen i Flekkefjord 16-17. juli kommer blant annet Oslo Ess og Skambankt, og den eksotiske urfolkfestivalen Riddu Riđđu, med Ella Marie Hætta Isaksen-frontede Isák på menyen, vil finne sted i Kåfjord i Troms 14-18 juli. Landets nordligste fylke kan by på Varangerfestivalen, med navn som Highasakite og Kari Bremnes fra 9-14. august.

Festivalsugne nordmenn som planlegger årets norgesferie har med andre ord en rekke alternativer å velge mellom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer