Hitchcock-drama om Bergmann

STOCKHOLM (NTB): «Trolösa» blir navnet på den nye filmen som Ingmar Bergman har skrevet og som Liv Ullmann skal regissere. Lena Endre får hovedrollen i filmen og premieren blir i år 2000.

- Det er et lidenskapelig drama, nærmest en thriller, og handler om en episode som jeg selv har opplevd, sa 79-årige Bergman under sin første pressekonferanse på flere år i dag.

Den svenske legenden la til i en spøkefull tone at han hadde tenkt å spille seg selv. Men da sa Liv Ullmann nei. Hun synes Bergman er for dårlig som skuespiller. Derfor blir det Erland Josephson som spiller Bergman.

- Jeg har egentlig sluttet med dette her, sa Bergman om sitt film-arbeid. - Men jeg er lik gamle skuespillere som gir minst 50 avskjedsforestillinger.

Skrevet for Endre

Bergman skrev manuskriptet til «Trolösa» med Lena Endre i tankene.

- Jeg er fascinert av hennes ansikt, forklarte han.

De to har tidligere arbeidet sammen på Dramaten. Når manuset var ferdig, sendte han det til Endre, og spurte om hun tok imot rollen.

- Hadde hun sagt nei, ville det ikke blitt noen film. Det var en form for press. Jeg ventet nervøst ved telefonen på hun skulle ringe, sa Bergman.

Kvinneportrett

Bergman vil ikke blande seg inn i selve innspillingen, det er det Ullmann som står for.

- Jeg har sluttet å regissere. Men det å skrive er morsomt. Det kommer jeg til å fortsette med så lenge jeg lever, sa Bergman, som regner med å ha manuset ferdig 1. oktober.

Også Ullmann deltok på pressekonferanse i Stockholm. Ifølge henne har Bergman igjen overgått seg selv og skrevet nok et fantastisk kvinneportrett.

- Det er et utrolig spennende drama, nesten som Hitchcock, sa Ullmann.

Filmen produseres av SVT Drama, og blir en to timer lang spillefilm som senere skal vises på fjernsyn.