Hitchcock i pakke

Ingen tvil, Alfred Hitchcock (1899- 1980) var en av verdens mest toneangivende regissører. Det er denne pakka et glimrende eksempel på, selv om den ikke er helt perfekt, verken innholdsmessig eller teknisk. Det siste først: Alle filmene ble i sin tid skutt i forskjellige bredfilmformater, men ikke alle presenteres slik her. Det er uklokt av Universal.

Og innholdet? Fra det geniale til det middelmådige. Mens «Vertigo», «Fuglene» og «Frenzy» absolutt fortjener et klassiker-stempel, hører ikke «Marnie», «Torn Curtain», «Topaz» og «Arven» til mesterens mest minneverdige. En annen ting som gjør at denne pakken fortjener så høyt terningkast, er tilleggsmaterialet. Alle diskene kommer med grundige dokumentarer. Noen har også utelatte scener, alternative slutter osv. Akkurat det er både interessant, siden Hitchcock var svært nøye med å ikke ta alternative tagninger. Skrekkmesteren var redd for at en produsent skulle komme inn klippe om hans filmer.

Universal ga tidligere i år ut en tilsvarende boks med «Sabotør», «I tvilens skygge», «Repet», «Vindu mot bakgården», «Men- hvem myrdet Harry?», «Mannen som visste for mye» og «Psycho». En soleklar sekser. Her får du langt flere mesterverk for samme pris (ca. 800,-). Så valget burde være enkelt.