Mexico, 1968: De amerikanske 200-meterløperne Tommie Smith og John Carlos ble utestengt på livstid etter å ha hevet hver sin hånd med et delt svart handskepar på seierspallen, da den svarte borgerrettighetskampen fortsatt pågikk for fullt i USA. Dokumentaren Salute fra 2008, viser hvordan tredjemann på pallen, den australske sølvvinner Peter Norman, også deltok i den politiske gesten. FOTO: NTB SCANPIX
Mexico, 1968: De amerikanske 200-meterløperne Tommie Smith og John Carlos ble utestengt på livstid etter å ha hevet hver sin hånd med et delt svart handskepar på seierspallen, da den svarte borgerrettighetskampen fortsatt pågikk for fullt i USA. Dokumentaren Salute fra 2008, viser hvordan tredjemann på pallen, den australske sølvvinner Peter Norman, også deltok i den politiske gesten. FOTO: NTB SCANPIXVis mer

- Hitler nektet å gratulere gullvinneren, og Goebbels skrev at den hvite menneskeheten burde skamme seg

Sammen utforsker OL og film den menneskelige bevegelsen, skriver Jon Inge Faldalen. 

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Midt på 1890-tallet, samtidig som filmen, ble de moderne olympiske leker født. Og lik filmkunsten er OL først og fremst en utforskning og hyllest av den menneskelige bevegelsen.

Levende bilder gir den mest umiddelbare og sterkeste presentasjonen og dokumentasjonen av den olympiske bevegelsen, med dagens direkteoverføring på tv som uovertruffen.

Men en rekke dokumentar- og fiksjonsfilmer - som Olympia (1938), Tokyo Olympiad (1965), Visions of Eight (1973), Chariots of Fire (1981), 16 Days of Glory (1986), Salute (2008) og 9.79 (2012) – har særlig raffinert skildringen av raske bevegelser i sakte film. Slik kan selv en 10 eller 20 sekunders sprint vare evig.

Frampek

Da fredsduene flakset fri samtidig som kanonene gjallet under åpningsseremonien til det fra 1916 krigsutsatte Berlin-OL i 1936, dreit de vettskremte duene ned utøvernes hår og hatter.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn