Hitler på billigsalg

Det var moderat begeistring for tre bilder signert Adolf Hitler som var til salgs i Tønsberg i ettermiddag. Hitler-bildene gikk for nesten halv pris.

To akvareller og en blyanttegning som antakelig er laget av en ung Hitler, gikk under hammeren hos auksjonarius Tore Ulving i Tønsberg i ettermiddag. Den anonyme selgeren ville i utgangspunktet ha en million kroner for de ikke spesielt gode kunstverkene. Det dreide seg om bilder som Hitler skal ha laget fra 1911 til 1914.

Det var neppe den kunstneriske kvaliteten som gjorde at en ukjent kjøper til slutt fikk tilslaget på de tre bildene på 640 000 kroner. Altså langt under utropsprisen.

Ekthetsbevis

Salget tok aldri helt av, og spørsmålet som summet blant de skuelystne var: «Hvorfor dukker disse bildene opp nå - er de ekte?»

Det skal de visstnok være, det fulgte hvertfall et ekthetsbevis med bildene. Skrift-ekspert Odd Holmen har undersøkt signaturen på bildene og han er ikke i tvil om at det er Hitlers signatur:

«Jeg har ikke funnet skrifttekniske forhold som gir grunnlag for å anta at signaturen og tekstskriftene er forfalsket», het det blant annet. Beviset er datert mars 1990.

Det var en anonym nordmann som solgte Hitler-bildene, og det var en østerriker som fikk tilslaget. Dermed kommer bildene «hjem» til Østerrike - Hitlers fødeland.