Hitlers brev blir bok

Fikk kjærlighetsbrev fra en liten jente.

Et kjærlighetsbrev fra en liten jente. Klager over hvor hardt det var å få endene til å møtes. Bønner om å utvise jødene. Noen få jøder og Jehovas vitner tigget ham om å spare deres kjære.

Nå er tyskernes egne brev til Hitler for første gang kommet på trykk i bokform.

Den tyske historikeren Henrik Eberle bladde seg gjennom rundt 20.000 brev til Hitler, ført i pennen mellom 1925 og 1945, for å sette sammen boken «Briefe an Hitler» - brev til Hitler. Han fant brevene i statsarkiver i Moskva, der de har ligget bortgjemt siden 1952.

Brevene ble i sin tid sortert av Hitlers nære medarbeidere som ønsket å holde Hitler informert om det politiske klimaet blant folket. Eberle, som foreleser i historie ved et tysk universitet, sier at Hitler lot sin politikk bli sterkt påvirket av dette frem til 1935 eller 1936.

Boken, som ble presentert under bokmessen i Frankfurt denne uken, viser hvordan tyskerne i økende grad stolte på Hitler utover på 1930-tallet, og ønsket seg en diktator. Eberle håper boken, som foreløpig bare er tilgjengelig på tysk, vil tjene som advarsel mot blind tro på politikere.

- Vi trenger en sunn, demokratisk mistro, fastslo Eberle som beskrev arbeidet med brevene som «psykologisk smertefullt».

(NTB)

Nå blir Hitlers brev bok. Foto: Dagbladets billedarkiv.
Nå blir Hitlers brev bok. Foto: Dagbladets billedarkiv. Vis mer