Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hitlers fødehjem blir politistasjon

Østerrikske myndigheter ønsker å gjøre diktatorens barndomshjem om til en politistasjon for å forhindre glorifisering av Hitler.

POLITISTASJON: Slik skal politstasjonen som erstatter huset hvor Adolf Hitler ble født se ut. Foto: Marte.Marte/AP.
POLITISTASJON: Slik skal politstasjonen som erstatter huset hvor Adolf Hitler ble født se ut. Foto: Marte.Marte/AP. Vis mer

Østerrikske myndigheter har lagt fram planer for ny utforming av huset der Adolf Hitler ble født i 1889. Myndighetene ønsker en overhaling som vil gjøre huset om til en politistasjon og har som mål å gjøre det lite attraktivt som en pilegrimsreise for mennesker som glorifiserer Nazi-Tysklands diktator.

SKAL OVERHALES: Slik ser Hitlers fødehjem ut i dag. Det eneste sikre tegnet på at diktoren ble født her er minnestenen utenfor. Foto: AP.
SKAL OVERHALES: Slik ser Hitlers fødehjem ut i dag. Det eneste sikre tegnet på at diktoren ble født her er minnestenen utenfor. Foto: AP. Vis mer

Arkitektfirmaet «Marte.Marte» vant designkonkurransen som skulle bestemme politistasjonens utseende. Overhalingen skal være ferdig i 2022 og kommer til å koste rundt 5 millioner euro, rundt 53 millioner kroner.

- Et nytt kapittel vil bli åpnet for framtida fra hjemmet til en diktator og massemorder, sa den østerrikske innenriksminister Karl Nehammer til journalister tirsdag skriver BBC.

- Den riktigste bruken

Det er lite ved huset som tyder på at det var der Hitler ble født. Utenfor bygning står det en minnestein med teksten «For fred, frihet og demokrati. Aldri mer fascisme, minner millioner av døde oss om». Likevel forteller innbyggerne i nabolaget om at nynazister stadig kommer til huset.

Stenen skal nå flyttes til et museum, skriver The Guardian.

Et forslag om å rive bygningen ble skrinlagt, og regjeringen kunngjorde i november at politiet ville bruke bygningen. Det vil huse den regionale politikommandoen og en politistasjon.

- Noen spør seg sikkert om en politistasjon er riktig bruk av stedet, men vi mener at det er det. Politiet er samfunnets beskyttere, og skal ivareta våre mest grunnleggende friheter, sier den østerrikske innenriksministeren tirsdag.

BESKYTTER FLYKTNINGER: Hilde Schramm forteller at hun de siste åtte månedene har hatt to syriske flyktninger boende hos seg i sin villa i Berlin. Samtidig har hun åpnet dørene for andre som har trengt hjelp. Video: Frame Pool Vis mer

Solgt for 15 millioner

Den østerrikske staten måtte ut med nærmere 15 millioner kroner i 2019 for å kjøpe Adolf Hitlers fødehjem.

Hitlers fødehjem i byen Braunau am Inn i Østerrike har lenge vært gjenstand for strid. I 2016 slo en domstol fast at den østerrikske stat kunne ekspropriere huset, mot å betale drøyt 3 millioner kroner til eieren, 68 år gamle Gerlinde Pommer.

Pommer mente at dette var for lite og gikk rettens vei, og i 2019 slo en domstol i Ried im Innkreis fast at staten må ut med nærmere 15 millioner kroner.

- Hun er lettet over at hun nå får rimelig kompensasjon, sa advokaten Gerhard Lebitsch.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!