Hitlers knuste drøm - på Kråkerøy

På Kråkerøy utenfor Fredrikstad ligger - 60 år etter nederlaget - granittblokkene som skulle bli byggesteiner i Adolf Hitlers nye hovedstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KRÅKERØY (Dagbladet): Vi stevner en morgen ut fra Tangen på Kråkerøy i skinnende sol og setter kurs mot skjærgården i sør. Skimrende i vest ligger Sørsterøyene og Struten fyr. Vinden er sval, sjøen er smul, verden er fredfull.

Vi fortøyer båten ved Store Råholmen - og går inn i verdenshistorien.

I Berlin, for seksti år siden, har Adolf Hitler begått selvmord i bunkeren under rikskanselliet. Drømmen om et stortysk rike fra Atlanterhavet til Ural er forvandlet til rykende ruiner. Megalomane byggeplaner for det nye Berlin - en triumfbue dobbelt så høy som L\'Arc de Triomphe i Paris og en kuppelhall sju ganger større enn Peterskirken i Roma - skulle aldri bli fullført.

MEN UTE PÅ RÅHOLMEN i Kråkerøy kan du en junidag i 2005 se stabler av massive blokker som skulle bli byggesteiner i Hitlers nye hovedstad. Strødd langs strandkanten ligger tilhogde steiner, mange av dem bueformede, med fine utsparinger. Vi ser også rester av rustne stålband viklet om stein som var pakket i trekasser, klar for utskipning til Tyskland.

-  Dette er fagarbeid på høyt nivå, sier Egil Arntzen og Ulf Hjardar, som viser Dagbladet rundt i det gamle steinbruddet. De kan fortelle om en lang og rik steinhoggertradisjon med store «stenredere» i Fredrikstad-distriktet. Den grålige Østfold-granitten, som på Råholmen har innslag av brunrødt, holder høy kvalitet. Bevarte skipningslister viser at bearbeidet granitt fra dette området ble benyttet i Kielerkanalen og til havneanlegg og gater i London, Buenos Aires og Havana.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer