Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hitlers siste timer

Hitlers sekretær Traudl Junge forteller historien om de siste dagene før ADOLF HITLER tok sitt liv. Dokumentarfilmen vises neste uke, under filmfestivalen i Berlin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILMEN GIR detaljer fra massemorderens siste dager. Den tegner et bilde av en fullstendig apatisk mann. Mens Sovjet-armeens Stalin-orgel hamret sine raketter mot Riksdagen og førerbunkeren, satt Hitler på en stol i en av korridorene og stirret i veggen, innestengt i seg selv. På fanget hadde han en hundevalp, skriver NTB.

Det er et av mange bisarre bilder Traudl Junge gir av Hitlers siste dager. Den nå 82 år gamle kvinnen, som lider av kreft, var Førerens sekretær i tre år.

HUN FORTELLER historien i filmen «Im toten Winkel» («I dødvinkelen»), som er lagd av den østerrikske forfatteren og filmmakeren André Heller og har premiere ved filmfestivalen i Berlin denne uka. Hun gir også ut ei bok: «Til siste time.»

Det er første gang hun forteller historien sin til et bredt publikum. Tidligere har hun bare snakket med forskere.

Ti timers samtale med André Heller er blitt en film på halvannen time, der Trudl Junge skildrer den groteske tilværelsen og det forvrengte virkelighetsbildet som rådde under 11 meter tykk betong midt i den sønderbombede tyske hovedstaden.

Hun forteller fritt, og avbrytes ikke av spørsmål, om livet i bunkeren, mens Hitler, hans brud Eva og mange andre naziprominenser ventet på Stalins orientalske horder, slik nazipropagandaen hadde beskrevet Den røde armé. De visste meget vel at de hadde lite godt i vente.

TRAUDL JUNGE var 22 år og gift med en av Hitlers adjutanter da hun ble en av hans fire sekretærer i 1942. Den siste tida var det også en del av oppgavene deres å delta i Hitlers måltider og tekvelder, som kunne vare til langt på natt. De militære hadde for lengst blitt forvist, for de kom bare med dårlige nyheter.

I april kretset samtalen i bunkeren om den beste måten å begå selvmord på.

Hitler stolte ikke på noen, heller ikke på SS-lederen Heinrich Himmler, som hadde gitt ham en giftkapsel. Han testet giftkapselen på schæferhunden sin, Blondie. Blondie døde umiddelbart.

- Det lå en grusom eim av bitter mandel i hele bunkeren, husker Junge.

Junge beskriver Hitler som en vennlig og mild mann. Hun var blant annet fascinert av at føreren ikke var noen ulv ved matbordet. Hitlers østerrikske kokk Krüemel pleide å lure noen kjøttbiter i førerens mat. Da ble Hitler gram i hu.

- Som regel ble føreren oppmerksom på forsøket (med å lure kjøtt i maten). Han ga uttrykk for sin skuffelse, furtet og fikk mageknip. På slutten lot han Kruemel bare lage klar suppe og potetmos, skriver Junge i sin bok.

Den andre gleden var sauehunden Blondie.

- HITLERS STØRSTE GLEDE var når Blondie hoppet noen centimeter høyere enn det siste hoppet. Da sa han at å gå ut med hunden var det mest avslappende han kunne gjøre, skriver Junge.

28. april, to dager før Hitler skjøt seg, spurte føreren Junge: «er du uthvilt, mitt barn. Jeg har noe jeg vil diktere deg». Det hadde han aldri gjort før.

- Mitt politiske testamente, begynte han.

- Nå skal jeg få vite alt, nå kommer han til å be om tilgivelse, sier Junge i filmen.

I stedet kom de vanlige tiradene om jødenes forbrytelser, og at han forsøkte å redde verden. Deretter kom hans sosialdarwinistiske dom over det tyske folket, som i sin svakhet og ynkelighet ikke viste seg verdig sin leder.

Men det var før Hitler satt som verdens ensomste mann, innelukket i to bunkere, først den i 11 meter tykk betong, så i sitt eget sinn. Men selv om Hitler på den unge Traudl Junge virket helt ute av fokus, så visste han åpenbart godt hva som krevdes av en krigsherre som var i ferd med å tape alt.

DEN STORE Hitler-biografen Alan Bulloch beskriver Hitlers siste minutter slik:

«Imens hadde Hitler spist ferdig, og gikk for å hente sin kone. Han tok enda en gang farvel med Goebbels, Bormann og de andre som fortsatt oppholdt seg i bunkeren. Så dro Hitler og Eva seg tilbake til sine private rom og lukket døra. Det gikk noen minutter, mens de andre ventet i korridoren. Så lød et skudd.»

Etter en stund ble døra åpnet. Hitler lå på sin sofa etter å ha skutt seg i munnen, mens Eva lå ved siden av, død av gift.

Traudl Junge, som aldri var partimedlem, trengte mange år på å bearbeide sin tid i Hitlers nærmeste krets og følelsene rundt det. Først nå føler hun at hun kan fortelle hvordan det var.

BEGIKK SELVMORD: Adolf Hitler tok sitt eget liv i bunkeren sin i Berlin 30. april 1945. Nå vises det film om Førerens siste dager.
HUNDEGLAD: Adolf Hitler tilbrakte sine siste dager med en hundevalp på fanget. Den tyske føreren var svært knyttet til sauehunden Blondie. Her sammen med Eva Braun.
Hele Norges coronakart