<strong>DØDE:</strong> Her sto Johannes Heesters på scenen under feiringen av hans 103-årsdag gammel. Foto:SCANPIX/REUTERS/Herbert Neubauer/Files
DØDE: Her sto Johannes Heesters på scenen under feiringen av hans 103-årsdag gammel. Foto:SCANPIX/REUTERS/Herbert Neubauer/Files Vis mer

Hitlers yndling ble verdens eldste skuespiller

Jopi Heesters ble 108 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): Den nederlandske skuespilleren og filmkunstneren gjorde seg ikke akkurat populær i hjemlandet, da han i 1936 flyttet til Hitler-Tyskland og startet en stor karriere der.

I 1938 sto han på scenen i Berlin som hovedrolleinnehaver i Den Glade Enke.  Hitler, som ofte gikk i teater og på opera, elsket operetten — og kom flere ganger for å oppleve Heesters på scenen.  Det ble sagt at den nederlandske sviskesjarmøren var en av den tyske diktatorens absolutte favorittunderholdere.

Sang i konsentrasjonsleir Johannes Heesters fikk i nazitida mange store hovedroller på film og scene.  I 1941 reiste han — mer eller mindre frivillig — på besøk til konsentrasjonsleiren Dachau utenfor München.  Mange fortalte etterpå at han opptrådte for SS-vaktene. Selv påsto Heesters at han ikke sang under oppholdet i leiren. 

Så sent som for fire år siden tapte han en injuriesak mot en forfatter som hadde påstått at han underholdt på scena i Dachau. I fjor ble han i siste liten strøket av gjestelista da dronning Beatrix var på offisielt besøk i den tyske hovedstaden. Igjen var det nazikarrieren hans som spøkte i bakgrunnen.

Ung kone Etter at kona som han giftet seg med i 1936 døde i 1985, giftet Jopi Heesters seg med den 49 år yngre skuespillerkollega og forfatter Simone Rethel, som hadde vært med i fanklubben hans siden 14-årsalderen. 

Paret sto seinest i sommer sammen på scena. 

Den planlagte fødselsdagskonserten på 108-årsdagen hans den 5. desember måtte avlyses fordi kunstneren ikke følte seg helt på topp. Han forsikret imidlertid publikum om at han ville ta igjen arrangementet når han bare kom seg på beina igjen. 

Nå gledet han seg bare til premieren av en kortfilm hvor han spilte hovedrollen. Heesters var også i gang med forberedelsene til rolle i en ny film.

Fortida spøkte Det plaget Heesters at han først nylig kunne opptre i hjemlandet uten at folkemengder samlet seg utenfor og demonstrerte mot den påståtte landssvikeren.
 
Han forsøkte å forsvare seg med at han aldri hadde forstått seg på politikk — eller vært tilhenger av nasjonalsosialistenes styre i Tyskland.

Den mangeårige innsatsen for å pusse opp selvbildet overfor landsmennene, strandet grundig da han i fjor ble intervjuet på nederlandsk tv.

Reporteren spurte hva den gamle sviskesangeren syns om Hitler, og denne svarte at Hitler i hvert fall hadde vært en populær mann blant soldatene sine.  I bakgrunnen høres de høylydte protestene, da kona hans forstår hva 107-åringen akkurat hadde uttalt. 

108-åringen har tilbrakt de siste par ukene på  intensivavdelingen på et sjukehus i Starnberg utenfor München.  Han sovnet stille inne klokka 10.15 i morges.    

FAKTA

• Nederlandske Johan Marius Nicolaas "Jopi" Heesters (1903-2011) gjorde karriere som sanger og skuespiller i stumfilmer, før han flyttet til Tyskland og fikk en stor karriere der i nazitida. 

• Etter krigen har han hatt et stort antall filmroller — men først og fremst i tyske oppsettinger.

• Nederlenderne hadde ennå ikke helt tilgitt Heesters for tyskvennligheten hans under krigen.

• Han ble enkemann i 1985, etter drøyt 50 års ekteskap med sin første kone. Paret hadde to døtre.

• Den andre kona ble han gift med i 1992.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer