Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hits for kids

I FORRIGE UKE måtte skuespiller Toril Havrevold ta en pause i sin monolog «At træde en djevel på halen» på Nationaltheateret i Oslo fordi en russebuss kjørte forbi bygningen. Det er nemlig ikke batteridrevne kassettspillere russen morer seg med for tiden.

FORESTILL DEG DETTE: Du er russ i år. Sammen med kameratgjengen har du gått til innkjøp av en gammel rutebuss. Dere har bladd opp flere hundre tusen kroner for å leie et lydanlegg som vanligvis brukes på Roskildefestivalens hovedscene; 100 høyttalere, 30 forsterkere, pluss et strømaggregat som blir tauet bak bussen. I flere måneder har dere holdt vidunderet hemmelig. Nå skal endelig monsteret testes ut. Cd-plata settes i spilleren. Volumet skrus på max. Og så: «Woodpecker From Space» med Spritneybears. Det er årets offisielle russelåt.

DET ER RUSSENS hovedstyre i Oslo og Akershus som har plukket ut låta som sklir rett inn gammel russelåt-tradisjon. For mens nye musikktrender kommer og går, står russens musikksmak på stedet hvil. De siste par åra har de store russetreffene booket artister som Howard fra Mpetre, Cape, DJ EL More, 2PM, Lasgo, Ingenting, Postgirobygget, Galaxee, Bjørn Rosenstrøm, La Cream, Il Cæsar og Boomfunk Mc\'s. Den som trodde at «Hits for Kids» var et tilbakelagt stadium etter passert myndighetsalder, tar feil. Riktignok var det enkelte av de røde og blå som viste tydelig misnøye med valget av Scooter som hovedattraksjon på Lillehammer forrige helg. Ved å kaste fulle ølbokser på bandet, sørget russen for at det tyske marerittet ikke varte i mer enn tre minutter. Men vårens kollektive kollaps i god smak og bedømningskraft er like trofast som hestehoven.

DENNE HELGA har imidlertid hovedstadsrussen annet enn dårlig musikksmak å bekymre seg over. Politiet har nemlig satt ned foten for selve klimakset i russefeiringa: festen på Tryvann natt til 17. mai. Russens hovedstyre har jobbet på spreng hele uka for å finne et alternativ, men hverken Ekeberg, Tusenfryd, Hellerud eller Fornebu har ønsket dem velkommen. Kanskje ikke så rart etter den siste ukas hendelser: over tusen klager natt til tirsdag, brann i en russebuss, overfall av ungdomsskoleelever med tiss og egg og (t)ransforsøk mot Sparebanken Møre på Sunnmøre. Men avgjørelsen om at russen ikke får feste på Tryvann i natt kom altfor seint, og den føles lite gjennomtenkt. Det beste hadde vært om dette ble bestemt rett etter fjorårets feiring, og at politiet deretter tok kontakt med årets russekull for å hjelpe dem til å finne et mer skjermet sted. I natt blir det uansett utrygt for alle uten kjeledress å bevege seg i Oslo sentrum.

100000 watt med Spritneybears er på vei til et gatehjørne nær deg.

Artikkelforfatteren er journalist i Dagbladet FREDAG.

RUSSERUS: Advarsel til alle som ser for seg en hyggelig 16.mai-feiring i kveld: russen kommer til å ødelegge alt med en eller annen jævlig låt som settes på evig repeat på et altfor kraftig musikkanlegg. Her fra et russetreff på Lillehammer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media