DEBATT

Debatt: Fiskeoppdrett

Hiv dritten på land, Erna

Slik næringa drifter i åpne merder, uten krav om rensing, slippes det ut 500.000 tonn dritt i havet årlig. Det er like mye som kloakk fra 20 millioner mennesker, rett i sjøen.

PÅ AVVEIE: Fiskedritten er ressurser på avveie. Ved å drifte i lukkede anlegg, vil vi ta vare på dritten og bruke den som biogass, jordforbedring, i algedyrking og sågar i sementproduksjon, skriver innsenderen. Her er fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp) i Lødingen. Algeoppblomstringen i mai tok livet av over ti tusen tonn laks. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
PÅ AVVEIE: Fiskedritten er ressurser på avveie. Ved å drifte i lukkede anlegg, vil vi ta vare på dritten og bruke den som biogass, jordforbedring, i algedyrking og sågar i sementproduksjon, skriver innsenderen. Her er fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp) i Lødingen. Algeoppblomstringen i mai tok livet av over ti tusen tonn laks. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka møttes Erna Solberg og FN sin spesialutsending for hav, Peter Thomson på Arendalsuka for å diskutere hva som må til for å gi havet til en bærekraftig utvikling.

Det burde vært nok å snakke om, men det ble lite prat om oppdrettsindustrien. Slik næringa drifter i åpne merder, uten noen krav om rensing, slippes det ut 500.000 tonn dritt i havet årlig. Det tilsvarer like mye som kloakken fra 20 millioner mennesker, urenset rett i sjøen. Denne mengden dritt har Havforskningsinstituttet (HI) anslått til 50.000 tonn løse næringssalter årlig i havet.

Mitt råd til Erna er at hun skroter den urealistiske målsettingen om en femdobling, og heller får næringa bærekraftig.

HI`s leder Sissel Rogne deltok i debatten, og hun burde hvisket noen ord i øret til statsministeren. Tidligere i sommer slo HI fast at det går en grense for hvor mye næringssalter havet tåler. En femdobling tilsvarer urenset kloakk fra innbyggerne i Norge, Sverige, Danmark, Tokyo, New York og Beijing.

Mulig regjeringen ønsker at noe av denne veksten i lukkede anlegg, vi får håpe det, enn så lenge går utviklingen sakte. Rognes forskere sier rett ut at «femdobling av produksjonen trolig vil skape overgjødslingsproblemer i de fleste områdene». Med vårens algeoppblomstring i nord, med påfølgende tap og lidelser for fisken er det ingen som ønsker en slik situasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer