Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hivbehandling forebygger

Den største belastningen med hiv i dag er stigmaet knyttet til viruset.

STIGMATISERT: «Kunnskapen om at hivpositive på medisiner ikke utgjør en smittefare er et viktig steg i kampen for å alminneliggjøre hiv og bryte ned stigmaet knyttet til denne diagnosen. Vi forventer at den medisinske ekspertisen i Norge opplyser samfunnet om dette», skriver innleggsforfatteren. Illustrasjonsfoto: Jon Terje H. Hansen
STIGMATISERT: «Kunnskapen om at hivpositive på medisiner ikke utgjør en smittefare er et viktig steg i kampen for å alminneliggjøre hiv og bryte ned stigmaet knyttet til denne diagnosen. Vi forventer at den medisinske ekspertisen i Norge opplyser samfunnet om dette», skriver innleggsforfatteren. Illustrasjonsfoto: Jon Terje H. Hansen Vis mer
Debattinnlegg

Professor Bjørg Marit Andersen advarer i Dagbladet 5. desember mot å informere om at hivpositive på effektiv behandling i praksis ikke er smitteførende, slik det ble opplyst på NRKs Dagsnytt 18 2. desember. Hun mener dette kan ha en uheldig signaleffekt som oppfordrer til usikker sex blant hivpositive. Hun viser til undersøkelser om at det fortsatt kan påvises virus i sæd, selv om virustallene ikke er detekterbare i blod.

Vi mener at fakta om hivsmitte må formidles uansett hvilken signaleffekt det måtte ha. En vitenskapelig studie fra 2011 viste at effektiv medisinering medfører en reduksjon i hivsmitte på 96 prosent i par med en hivnegativ og en fast hivpositiv partner. En tilsvarende studie på effekten av kondombruk viste reduksjon i hivsmitte på 80 prosent. Dette betyr ikke at man skal anbefale sex uten kondom for hivpositive på medisinering, men det viser at tidlig testing og behandling kan være et viktig verktøy i forebyggingen av hiv ved siden av kondombruk.

Andersen kritiserer myndighetene for å ikke gjøre nok i kampen mot hivsmitte, og viser til at Norge er på jumboplass blant OECD-landene. Hun har rett i at myndighetene gjør for lite. Men en av grunnene til at hivtallene blant menn som har sex med menn har falt i byer som San Francisco og Sydney de siste åra, mens de samtidig har økt i Norge, er at man i disse byene har fokusert på å teste hyppig iblant risikogrupper og tilby medisinsk behandling rett etter diagnostisering, uavhengig av CD4-tall. I Norge har medisinsk ekspertise vært negative til denne strategien, og argumentert for at tidlig medisinering er unødvendig så lenge immunforsvaret ikke er svekket.

Det er i all hovedsak udiagnostiserte, ofte nysmittede, som ikke har testet seg og som derfor ikke er på medisinering, som utgjør den største smittefaren i samfunnet. Vi mener det er viktig å opplyse om at det i praksis ikke er reell smittefare ved effektiv medisinering. Det kan inspirere menn som har sex med menn til hyppigere testing. Samtidig vil kunnskapen motivere hivpositive til å ta sine medisiner hver dag. Ikke bare for å holde seg friske, men også smittefrie.

Den største belastningen med hiv i dag er stigmaet knyttet til viruset. Kunnskapen om at hivpositive på medisiner ikke utgjør en smittefare er et viktig steg i kampen for å alminneliggjøre hiv og bryte ned dette stigmaet.Vi forventer at den medisinske ekspertisen i Norge opplyser samfunnet om dette.