SPILLER TVILLINGER: Kristofer Hivju har alltid vært veldig fascinert av tvillinger. Nå spiller han inn enn ny NRK-serie, hvor en tvilling dreper den andre. Foto: Lars Olav Dybvig / Nordisk Film Production / NRK
SPILLER TVILLINGER: Kristofer Hivju har alltid vært veldig fascinert av tvillinger. Nå spiller han inn enn ny NRK-serie, hvor en tvilling dreper den andre. Foto: Lars Olav Dybvig / Nordisk Film Production / NRKVis mer

Hivjus 13 år gamle drøm går endelig i oppfyllelse

Neste år får du se ham i hans mest utfordrende rolle hittil.

- Dette er noe av det mest komplekse jeg noen gang har tatt i, og det mest utfordrende jeg noen gang har gjort, sier Kristofer Hivju, til Dagbladet.

Skuespilleren med det karakteristiske skjegget er for mange kjent for rollen som Tormund Giantsbane i suksesserien «Game of Thrones». Men nå har han gått fra fantasyverdenen med drager og kamp mellom kongedømmer, til Norge og Lofoten, i nåtid.

I den kommende TV-serien «Twin», som har premiere på NRK i 2019, spiller han rollene som tvillingene Erik og Adam. Den ene tvillingen dreper den andre, og tar over identiteten hans for å skjule forbrytelsen.

Selv om tvillingene er identiske på utsida, er personlighetene deres totale motsetninger.

Motsetningene i et menneske

- Som skuespiller spiller jeg veldig forskjellige roller. Men den ene broren som skal spille den andre er ikke skuespiller, og får problemer med å spille en annen enn seg selv, og der starter utfordringene, sier Hivju.

Han beskriver den ene tvillingen som en surfeboms, og den andre som en ansvarlig familiemann.

- Vi har prøvd å sette opp to motsetninger i et menneske, hvor den ene tvillingen er det mest uansvarlige menneske du kan komme borti, og den andre tvillingen er så ansvarlig at han på en måte kan fanges i sine egne plikter. Mens den ene er en fritenker, er den andre en tenker som sliter med livets realiteter, sier han, og forteller at han kjenner seg igjen i begge personlighetene.

- Også bomsen?

- Ja, også bomsen, sier Hivju.

Ved å kombinere to tvillingers personligheter, vil de gå inn i hele spekteret av det å være menneske.

- For det er så mye i menneskene, og det er vanskelig å være menneske. Tematisk handler serien om identitet, løgn og livsløgn, sier han.

Tatt 13 år

Hivju har selv vært med på å utvikle serien, sammen med serieskaper Kristoffer Metcalfe, etter en idé de utviklet sammen med Gisle Norman Melhus. Arbeidet med serien startet for 13 år siden, i Hivjus vennegjeng.

Da laget de en kortfilm som handlet om en tvillingbror som tok over en annen tvillingbrors liv. Den het «Predikanten» og var en western.

Men for fem år siden flyttet de historien til nåtid og Lofoten, og gjorde den om til en TV-serie.

- Å komme hjem til Norge og gjøre min første store norske TV-serie, og få jobbe med mennesker i min vennekrets, er en gave. For meg handler det å prestere mye om å være omringet av folk jeg er glad i og har total tillit til, sier Hivju.

Hivjus kone, Gry Molvær Hivju, er tidligere NRK- produsent og dokumentarist. Også hun er med i produksjonen, som en av produsentene

PÅ INNSPILLING: Serieskaper Kristoffer Metcalfe og hovedrolleinnehaver Kristofer Hivju. Foto: Lars Olav Dybvig / Nordisk Film Production / NRK
PÅ INNSPILLING: Serieskaper Kristoffer Metcalfe og hovedrolleinnehaver Kristofer Hivju. Foto: Lars Olav Dybvig / Nordisk Film Production / NRK Vis mer

Fascinert av tvillinger

Selv har Hivju alltid vært veldig fascinert av tvillinger.

- Det er noe med at DNA-et deres er helt identisk, og at det er mange myter rundt tvillinger. Det er et bånd rundt tvillinger som nesten har noe mytisk ved seg. Alle har jo også hørt om tvillinger som tar på seg hverandres T-skjorte og går inn i klasserommet til den andre, og later som de er den andre, sier Hivju.

Serien har også tre andre hovedroller, som spilles av hittil relativt ukjente navn for TV-publikummet: Rebekka Nystabakk har rollen som den ene tvillingens kone, mens Mathilde L. H. Chura spiller paret datter. Gunnar Eiriksson har også en større rolle, som politimann.

I tillegg er Lofot-naturen en egen karakter i seg selv, ifølge Hivju.

- Været forandrer seg hele tida. Vi bruker naturen også som et bilde på hvordan karakterene har det. Så nå prøver vi å manøvrere et vær som varierer fra sol til tåke og storm, og flyr rundt på ATV-er og leiebiler, med flere kameraer, sier han.

- Vi bruker den idylliske billedskjønne delen, men også det rå havet, som slår inn på siden og fjellene som troner på siden og framstår, for vår karakter, nesten som et fengsel.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 25.04.2014 VILLMANN: Se hva som skjedde da Kristofer Hivju fikk Game of Thrones-isøksene sine tilbake. Video: Håkon Eikesdal Vis mer