Hjalp vi forbryterne til makten?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Balkan på slutten av nittitallet: En region i oppløsning. Slovenia, Kroatia og Bosnia Herzegovina hadde vunnet dyrkjøpt frihet fra Serbia, mens Makedonia og Montenegro greide å få til en løsrivelse uten store konflikter. Krigsforbrytelsene var alvorlige fra alle sider. I 1999 var det Kosovos tur til å løsrive seg fra Slobodan Milosevics storserbia.

I 1996 dukker UCK, «Kosovos frigjøringshær» (KF) opp for alvor. KF besto av kosovalbanere som nylig hadde returnert etter å ha kjempet i Kroatia og i Bosnia Herzegovina. Lederne kom fra mektige Kosovofamilier som hadde nære bånd til den nordalbanske mafiaen.

Clintonadministrasjonen lette på denne tiden etter en alliert i Kosovo. Frigjøringsalibiet ble KF. I 1998 etablerte OSSE - organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa - en nøytral enhet som skulle overvåke den foreløpige våpenhvilen mellom serberne og KF. Navnet ble «Kosovo verification Mission», KVM, og lederen het William Walker.

Walker var en erfaren diplomat. På slutten av 80-tallet var han ambassadør i El Salvador, der han sammen med Oliver North deltok i oppbyggingen av Contras. Oliver North ble senere anklaget for våpensalg og narkotikasmugling til USA for å finansiere Contras motstandskamp mot sandinistene i Nicaragua. Han ble senere dømt for smuglingen, men frigitt på grunn av immunitet. En uke etter at Walker tiltrådte stillingen som leder i KVM, utvidet han staben fra en håndfull til 130 mennesker. I ettertid er det slått fast at det blant disse var flere CIA-agenter. (Walker har i intervju med BBC innrømmet dette.)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer