Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Hjelp både her og der

Du får ikke 27 flyktninger for prisen av 1.

Meninger

Statsministeren redegjorde torsdag for Stortinget om situasjonen i Middelhavet og humanitære kriser i Syria og Irak. Erna Solberg presenterte gode tiltak for å hjelpe den akutte situasjonen. Det er både viktig og nødvendig at Norge sender skip og bidrar til redningsaksjonene direkte, at vi bidrar med langsiktig utviklingsbistand for å stabilisere regionen, og at vi gjennom internasjonale organisasjoner setter inn målrettede tiltak mot kriminelle nettverk som menneskesmuglere også er en del av. Spesielt viktig er det å øke bevilgningene til humanitær bistand i Syria og nabolandene, og det er derfor gledelig at regjeringen i revidert nasjonalbudsjett øker støtten med 250 millioner kroner.

Regnestykkene som statsministeren vektla er derimot mer problematiske. Solberg påstår at «i stedet for å bosette én flyktning i Norge, kan vi hjelpe 14 flyktninger i leire eller 27 flyktninger utenfor leire i regionen.»

Ekkoet av Frp?s mantra om å «hjelpe dem der de er» underbygger den teoretiske motsetningen mellom det å hjelpe flyktninger i nærområdene og det å ta imot flyktninger til Norge. Du får ikke 27 flyktninger for prisen av 1. Uansett hvor mye penger vi sender, kan ikke alle flyktninger hjelpes i nabolandene.

Som Ap-leder Jonas Gahr Støre sa i debatten i Stortinget: Det er helt galt å sammenlikne hva det koster å ta en flyktning til Norge med hvor mange tepper vi kan dele ut i Libanon. Det lille landet på størrelse med Rogaland har allerede tatt imot minst 1,2 millioner flyktninger. Soldater kjemper på grensa mot Syria og landet truer med å stenge grensene for flere flyktninger.

Som Erna Solberg selv sa: I Jordan og Libanon er nå hver fjerde innbygger en syrisk flyktning. I Syria er 7,6 millioner mennesker internt fordrevne, i Irak minst 2,7 millioner.

Bak de enorme tallene skjuler det seg like mange ansikter, navn, framtidshåp og drømmer. Uavhengig av europeisk asylpolitikk og grensekontroll kommer mange til å fortsette å flykte mot Europa. Stadig flere av dem drukner i forsøket, mens vi diskuterer hva vi skal gjøre.

Mange flyktninger må bosettes i Europa, og Norge må ta sin andel av disse. Kommunene må bosette flere enn de gjør i dag, regjeringen må vurdere både pisk og gulrot for å få det til. De foreslåtte 5000 ekstra flyktningene fra Syria i år og like mange neste år er ikke et luftig tall. Det er et anstendig bidrag til et felles ansvar.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.