Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hjelp! Barne- terrorister!

Blant de rettsløse fangene som er internert på Guantánamo, finnes det også barn.

DE VERSTE AV DE VERSTE.

Slik karakteriserer USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld fangene som er internert på den amerikanske Guantánamo-basen på Cuba, også kalt «Camp X-ray». Offentligheten vet ikke hvem disse verstingene er, bare at de er internert på ubestemt tid og at de tilsynelatende befinner seg i et juridisk ingenmannsland fordi de ikke er definert som krigsfanger. Det skal være over 600 av dem, angivelig Taliban-soldater eller al-Qaida-terrorister. Nå har den amerikanske militærledelsen innrømmet at det fins barn blant dem. Helt konkret: tre gutter mellom 13 og 15 år.

BARNESOLDATER UTEN KRAV

på spesialbehandling? En talsmann for Pentagon, Barry Johnson, har uttalt til The Guardian at disse guttene er «i sikre omgivelser uten innflytelse fra eldre internerte». De er med andre ord isolert fra de andre fangene, og talsmannen forsikrer at de får «tilsyn av psykiatriske spesialister, i erkjennelse av de vanskelige omstendighetene barnesoldater gjennomlever, og de får litt basisopplæring i lesing og skriving». Ikke desto mindre slår menneskerettighetsorganisasjoner nå alarm. Den amerikanske organisasjonen Human Rights Watch har sendt et åpent brev til Rumsfeld med anmodning om å behandle barna i henhold til gjeldende internasjonale konvensjoner.

GENERALMAJOR BJØRN EGGE,

tidligere president i Norges Røde Kors og selv fange under 2. verdenskrig, skriver i en kronikk i Dagbladet torsdag at han blir skremt når han ser «bildene fra Guantánamo Bay på Cuba, der Taliban-fangene er fratatt alle sanseinntrykk og holdes i bur ute». Han påpeker at reglene for krig, altså Genève-konvensjonene, er satt til side i den såkalte krigen mot terrorisme. Og han advarer våre egne myndigheter mot å besvare slike regelbrudd med utydelighet eller taushet. Skal man fortsette å trekke på skuldrene når man nå vet at det også er barn som rammes?

25 SELVMORDSFORSØK

skal hittil ha forekommet blant fangene på Guantánamo-basen. Human Rights Watchs leder for barnerettigheter, Jo Becker, henviser til undersøkelser som viser at selvmordsrisikoen er åtte ganger høyere for barn som holdes isolert i voksenfengsler - slik barnefangene på Guantánamo-basen gjør - enn for barn i spesialinstitusjoner. Likevel må altså hypermakten USA, med sitt forsvarsbudsjett på 380 milliarder dollar, bekjempe tre «barneterrorister» så usofistikert? Både FNs barnekonvensjon og Genève-konvensjonene regulerer barns rettigheter i konflikter. Ingen skal ha lov til å verve noen under 15 år til krigstjeneste. Seinest i fjor ratifiserte USA en traktat som hever aldersgrensen til 18 år. Traktaten pålegger også øyeblikkelig demobilisering og rehabilitering av barnesoldater. Men reglene gjelder ikke lenger - heller ikke overfor barn - i den evigvarende krigen mot terror?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media