Hjelp, det er bokhøst

Same procedure as last year, kommenterer Fredrik Wandrup.

I disse dager kommer bokhøsten ramlende over landets boklesere - i særdeleshet de av dem som tilhører pressen. Den som måtte savne seremonier og ritualer i en moderne verden, bør vende seg til bokbransjen. Der fins tradisjonene i god behold - the same procedure as last year over en lav sko. Det eneste nye er en og annen boktittel eller debutant.

FORLAGENES PROGRAM er svært likt fra år til år. Det starter med lansering av vårlistene. Den foregår i januar og er en relativt beskjeden affære. Men det skjer da ting der også; utdeling av priser og foredrag fra forlagssjefer som gir begrepet selvskryt nye dimensjoner. Vårsesongen er likevel preget av lavkonjunktur. I løpet av våren kommer en rekke oversettelser, men få norske bestselgere. Med ett unntak. Stikkordet er påskekrim. Mengdevis av utenlandske krimforfattere blir lansert - og kanskje en og annen norsk gjøkunge. Men tendensen er at de store salgskanonene innen norsk krim også kommer om høsten. Bokklubbmedlemmer kjøper enda mer krim til jul enn til påske.

FRA PÅSKE fram til august kommer det nesten ingenting. Men så braker det løs. Listene er nå fetere enn noensinne - ikke minst fordi også vårutgivelsene inkluderes i høstkatalogen. Slik kan glemsomme journalister komme til å presentere som nyheter forfattere som allerede i februar satt og snakket om sin bok i «Først og sist». I det hele tatt er de obligatoriske referatene av høstlistene preget av reprisenes nyhetsverdi. De viktigste bøkene har forlagene for lengst lekket ut til pressen.

MEN DET viktigste med høstlistene er ikke bøkene. Høsten er tida for fest! Forlagene kappes om å lokke forfattere og journalister til det årlige høstblotet. Gratis mat og drikke serveres av Gyldendal, Cappelen, Samlaget, Damm og så videre, og så videre. Men ingen banker Aschehoug. Dit blir alle invitert. Folk ligger våkne om nettene dersom invitasjonen ikke dukker opp. Hagefesten er den viktigste litterære begivenheten i Norge. Men den har ingenting med bøker å gjøre. Den er snarere et møtested for en promilletung forsamling - som mer og mer høylytt later som om de skal lese hverandres nyeste produkt.

VI LOSER DEG <a href="http://www.dagbladet.no/kultur/2005/08/09/439715.html">gjennom bokhøsten</A>. Fredrik Wandrup kommenterer.