Hjelp fra kjendisene

- De er heldigvis snille, begge to! Den ennå ukjente fiolinisten Peter Herresthal (28) fra Drammen har fått hjelp i tungvektsklassen fra komponistene Arne Nordheim og Olav Anton Thommessen til sin CD-debut «Please Accept My Ears!».

Om det kan sies om noe samtidsmusikkverk at det allerede er en klassiker, så gjelder det for innholdet på denne CD-en. Spesielt er Nordheims «Partita für Paul» og «Duplex» og Thommessens «Please Accept My Ears» noen av de mest spilte fiolinstykkene i norsk musikkliv i dag. Og Herresthal skulle være rett mann til å spille de inn for evigheten. Da han gikk ut fra fra Norges musikkhøgskole i 1994, oppnådde han høyest mulige karakterer.

- Et funn

I år var han nominert til Spellemannprisen for Bibalos fiolinkonsert, og han har en rekke prestisjetunge spillejobber framover. I løpet av neste år skal han også spille inn Arne Nordheims fiolinkonsert for det svenske selskapet BIS.

- Han spiller som om det gjelder livet. Det gjør det jo også, sier Arne Nordheim.
- Peter er et funn for enhver komponist, mener Thommessen.

- Han har en utrolig renhet i spillet, med stor intensitet. En komponist må la seg inspirere av utøvere. Og Peter blir jeg meget inspirert av. Spesielt fordi han evner å gå slik i høyden. Altså ikke volummessig, men i tonene. Og jeg elsker å skrive høyt.

Stor frihet

- Arne og Olav Anton har gitt meg stor tolkningsfrihet, men jeg ville holde meg innenfor deres smaksrammer, sier Peter Herresthal.

- Jeg er interessert i både fortid og nåtid. Jeg har for eksempel alltid spilt Grieg og Bull. Som er viktig for å ikke miste grunnsteinen i spillet.

NYTT HÅP>: Fiolinisten Peter Herrestahl begår Arne Nordheim og Olav Anon Thommessen på sin CD-debut.