DEBATT

Arbeiderpartiets innvandringspolitikk:

Hjelp i nærområdene er dessverre ikke hele svaret

Tror vi det, blir det skivebom, ikke blink.

SKIVEBOM: At Norge tvangsreturnerer flere afghanere enn noe annet land i Europa er ikke noe å være stolt av, mener Bjørn Tore Godal, medlem av Oslo Arbeiderparti. Her er den tidligere utenriksministeren og lederen av det regjeringsutnevnte Afghanistanutvalget fotografert ved en tidligere anledning. Foto: Per Ervland
SKIVEBOM: At Norge tvangsreturnerer flere afghanere enn noe annet land i Europa er ikke noe å være stolt av, mener Bjørn Tore Godal, medlem av Oslo Arbeiderparti. Her er den tidligere utenriksministeren og lederen av det regjeringsutnevnte Afghanistanutvalget fotografert ved en tidligere anledning. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Å ta maten ut av munnen på barn i flyktningleirer for å fø på norske asyladvokater». Det er det vi driver med i dag, ifølge Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson, Masud Gharahkhani. Det framgår at dette er noe han foreløpig mener selv, men at Arbeiderpartiet ikke har konkludert. Det siste er det nok mange som er glade for.

Det er lett å være enige om at verdens flyktningproblemer primært bør løses ved hjelp til de områdene flyktningene kommer fra. Men det er dessverre ikke hele svaret. Om vi tror det, blir det skivebom, ikke blink.

Krig og elendighet skaper flyktningstrømmer selv i områder der det drives mye bistand. Et nærliggende eksempel er Afghanistan. Der har Norge har siden 2001 anslagsvis brukt 11 milliarder kroner i bistand, uten at krigshandlingene har avtatt. Sikkerhetssituasjonen synes verre enn på lenge.

Burde vi sammen med andre NATO-land ha stengt Afghanistans grenser og bedt traumatiserte sivile holde seg hjemme, selv om de følte fare for livet? Selvsagt ikke. Ingen stater støtter en slik linje.

Asylinstituttet lar seg ikke begrense til meget små grupper, for eksempel tyrkiske offiserer som søker flukt i Norge, som Masud Gharahkhani nevner som et eksempel på det ønskverdige når det gjelder norske avgrensninger. Det ville være i strid med FNs flyktningkonvensjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer