Hjelp, jeg har kjøpt en Kindle

Vi har testet Amazons lesebrett.

TESTET: DB.no har testet Amazons lesebrett, Kindle. Del én av testen kan du lese her.
TESTET: DB.no har testet Amazons lesebrett, Kindle. Del én av testen kan du lese her. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| NEW YORK (Dagbladet.no): Det er gått mange år siden de første elektroniske lesebrettene dukket opp. Men fortsatt venter vi på det store gjennombruddet, på dingsen som kan revolusjonere bokbransjen slik iPod gjorde med musikkbransjen.

Har Amazons Kindle det som skal til?

Jeg har brukt den siste uka til å teste det noen mener kan være bokbransjens svar på Apples musikkspiller. I den første av to artikler skal det handle mest om å anskaffe Kindle og fylle den med innhold - et prosjekt med visse komplikasjoner, ettersom Kindle i utgangspunktet bare selges i USA til amerikanske kunder.

I del to, som kommer til uka, kan du lese alt om hvordan Kindle er i daglig bruk.

Kindle er ikke mitt første lesebrett. Jeg har tidligere tilbragt en del tid med en Sony-modell, og med iRex iLiad , som jeg likte ganske godt. Men iLiad var ikke i nærheten av å gi meg lyst til å slutte å lese papirbøker.

Kan Kindle gjøre det? Jeg befinner meg i utgangspunktet i tvilernes rekker. Jeg er skeptisk til Kindle som avisplattform, og har også stilt meg tvilende til om den digitale bokframtida kommer for fullt med denne dingsen.

Den nye, større og mer avisvennlige DX-modellen kommer ikke før til sommeren. Dagens modell selges bare i USA, og er i utgangspunktet bare beregnet på bruk over there, hvor Amazon distribuerer bøker, aviser og magasiner enkelt og effektivt via sin egen nettbutikk og en trådløs løsning over det amerikanske 3G-mobilnettet.

HVORFOR AMAZON ikke vil eller kan rulle ut Kindle i andre land, er foreløpig et mysterium.

Men via noen enkle omveier er det likevel mulig for en nordmann å kjøpe en Kindle på nettet, og å kjøpe innhold til den.

Jeg bestemte meg for å prøve. Det enkleste for nordmenn som vil ha en Kindle, er å kjøpe den på nett til en adresse hos en agent som Jet Carrier, som vidersender pakken til deg i Norge. Jeg bestilte min med levering hjem til en venn jeg skulle besøke i USA. Å gjøre det samme i forkant av et hotellopphold burde også være uproblematisk.

FORRIGE UKE pakket jeg opp min nye Kindle i New York. Rett ut av boksen, uten noen som helst konfigurering eller oppstartsprosedyre, var det bare å slå på Kindle, og suse rett inn i nettbutikken Kindle Store. At nettverksløsningen Amazon kaller Whispernet fungerer smertefritt over 3G-mobilnettet, er ingen overdrivelse. Et par minutter senere hadde jeg prøveabonnement på New York Times og prøvekapitler av ebøker lastet inn, og kunne prøve ut leseopplevelsen på det elegante, lille lesebettet i hvit plast med metallbakside - ikke så rent lite inspirert av Apples designspråk.

Prøveabonnement og gratis testkapitler var én ting. Å kjøpe bøker, aviser og blader var noe annet, skulle det vise seg.

Selv om oppskriftene på hvordan dette skal gjøres med utgangspunkt i en Amazon-konto registrert med et norsk kredittkort virket relativt enkle, slet jeg en del i praksis. Feilmeldingen We could not process your order because of geographical restrictions on the product which you were attempting to purchase, sto som en mur mellom meg og Amazons rikholdige bokhandel. Det tok meg flere frustrerende dager før jeg fant løsningen på problemet, som viste seg å være høyst selvforskyldt. Jeg hadde oversett en liten detalj i hvordan jeg fikk Amazon til å akseptere et gavekort som betalingsmiddel i stedet for mitt norske kredittkort.

En ryddig norsk oppskrift på hvordan du blir norsk Kindle-kunde, oppdatert med en presisering av punktet jeg slet med, finner du her.

Den eneste begrensningen for meg som Kindlebruker i Norge, er at jeg ikke kan handle trådløst. Kindle har nemlig ikke wifi, bare den proprietære 3G-løsningen som kun fungerer i USA. Dermed må kjøpte bøker og aviser lastes ned fra Amazons Kindle-butikk på web til Mac eller PC, og kopieres manuelt over til Kindle via den medfølgende USB-kabelen.

DET ER PÅ LANGT NÆR
så elegant som å gjøre alt trådløst på Kindle. Særlig med et avisabonnement, som mitt på New York Times, er forskjellen ganske stor på å få avisa automatisk og trådløst lastet ned grytidlig hver morgen, og å måtte gå gjennom en manuell nedlastings- og tilkoblingsprosedyre for å få tak i den.

Hvordan er så Kindle i daglig bruk? Er dette bokas framtid? Er det lukkede økosystemet Amazon har bygget rundt Kindle og Kindle Store noe man frivillig lar seg sperre inne i - slik vi gjør med iTunes og iPod? Det kommer jeg tilbake til i andre del av denne omtalen. Følg med!

OBS: Å kjøpe en Kindle på denne måten er trolig i strid med Amazons brukerbetingelser. Det er tvilsomt om en Kindle som er kjøpt og benyttet på denne måten omfattes av garanti. Service vil også være et problem med et produkt som ikke selges i Norge. Jeg kan selvsagt heller ikke garantere at løsningen vil fungere for alle, eller at den vil fungere i det hele tatt etter eventuelle senere fimware-oppdateringer til Kindle.

SLANK OG LETT: Kindle rommer flere tusen bøker, men er ikke stort tykkere enn en blyant. Foto: AMAZON
SLANK OG LETT: Kindle rommer flere tusen bøker, men er ikke stort tykkere enn en blyant. Foto: AMAZON Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer