Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet mener:

Hjelp kulturlivet!

Skuespillere, musikere og foredragsholdere kan oppleve å miste nesten all inntekt. Da er det ikke nok at de kan vente med å betale skatt.

BASERT PÅ FRILANSERE: Mange av de som jobber i kultulivet er frilansere og enkeltpersonforetak, eller ansatte i små og sårbare bedrifter. Nå er det mange som ikke vet hvordan de skal få råd til husleia. Foto: Lise Åserud / Scanpix
BASERT PÅ FRILANSERE: Mange av de som jobber i kultulivet er frilansere og enkeltpersonforetak, eller ansatte i små og sårbare bedrifter. Nå er det mange som ikke vet hvordan de skal få råd til husleia. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer
Meninger

Tiltakene for å begrense Corona-epidemien rammer en rekke yrkesgrupper. En av dem som får størst problemer nå når offentlige steder er stengt og arrangementer for store grupper er avlyst, er kunstnerne og kulturarbeiderne. Svært mange er enkeltpersonforetak, og mange jobber for små og sårbare bedrifter som nå opplever at alle eller nesten alle inntekter faller bort. Det var derfor påfallende at denne gruppen ble viet så liten oppmerksomhet da regjeringen på fredag la frem sine tiltak for å støtte de som lider økonomisk på grunn av krisen.

Det eneste konkrete tiltaket finansminister Jan Tore Sanner hadde å komme med overfor denne gruppen var at de får utsatt innbetalingen av forskuddsskatt fra mars til mai. Dette monner ikke stort for familier der kanskje begge foreldrene nå mister inntekten. Det er bred enighet om at dugnaden vi nå alle er en del av, er riktig og må gjennomføres, men den er tross alt pålagt oss av regjeringen, som dermed har et særskilt ansvar for de som får den største byrden.

Det er all grunn til å berømme Norsk kulturråd, som raskt sa at de som hadde mottatt støtte fra dem til å gjennomføre kulturarrangementer, ikke ville trenge å betale tilbake pengene selv om arrangementet ble avlyst. Dette vil gjøre mange arrangører i stand til å utbetale honorarer for arbeid som ikke kan utføres. Men det er ikke nok. Musikere, skuespillere og foredragsholdere som nå opplever at inntekten nærmest forsvinner bør kunne benytte seg av velferdsstatens trygdeordninger, og kunne motta en eller annen form for dagpenger så lenge Norge i praksis er stengt.

Creo, forbundet for kunst og kultur, har bedt om en kriseløsning der de som nå strever, kan søke om et daglig eller månedlig støttebeløp. Også dette vil hjelpe de som nå frykter at de ikke vil kunne betale husleia.

Et tredje tiltak som heller ikke er tilstrekkelig, men som vil kunne hjelpe, er at Skatteetaten lar enkeltpersonforetakene justere inntektsnivået de forventer for 2020, og får skatte av deretter. Det er ingen grunn til å be hardt pressede kunstnere om å vente halvannet år før de får pengene igjen på skatten. De trenger dem nå.

Det er mange som nå frykter for økonomien sin, blant annet håndverkere, piloter og kabinansatte, og eierne av små butikker. Alle fortjener rask økonomisk hjelp i tiden vi nå er inne i. Det er likevel verd å trekke frem kulturarbeiderne fordi de er så utsatt, og fordi det de fikk på fredag, var å regne for smuler. Noen må bake brød til dem

Hele Norges coronakart