Hjelp og uhjelp

Alle vil hjelpe der nøden rår. Mot slutten av det 20. århundre har vi på en særegen måte fått merke dette i vårt eget land, ved de appellene om hjelp til Russland som jevnlig reises i media.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hver høst bringer fjernsynet mistrøstige bilder fra barnehjem i Murmansk. Tomme butikkhyller griner mot en, inntullede, frysende gamle taler sitt tydelige språk. Og budet går om å gi mat og klær. Trailere med hjelp til Russland, mat til Murmansk, tordner over grensen. Slik de i de seinere åra har gått til Baltikum og Polen, land befridd fra kommunismen som trenger en ekstra solidaritet.

Praktisk humanisme

Dette er elementært, det er menneskelig. Folk gir når behovet reises, det er et av de fineste trekkene ved den praktiske humanismen som er utviklet gjennom dette århundret.

Det begynte for alvor med «Wiener-barna» etter første verdenskrig, fortsatte med Nansens hjelpeaksjoner i 1920-årene, strakte seg videre til aksjoner for jordskjelvrammede og katastrofeofre. I en særstilling sto hjelpen til millionene av «displaced persons» etter 1945. Hjelpeaksjonene omfattet fra 1950-tallet Afrika og ble globalisert i fjernsynets tid (Biafra 1967- 70). De er alt i alt uttrykk for noe genuint i det 20. århundre.

På 1800-tallet var slike hjelpeaksjoner nærmest uhørt. De fleste stater forbød vanlige mennesker å engasjere seg i et annet lands ve og vel, dets styresett og statsform, som jo disse aksjonene impliserer. Å fornærme et fremmed land var direkte straffbart etter loven.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer