Det er uvanlig mange   barn og mindreårige som kommer til Norge nå, og de trenger spesielt mye støtte, skriver UDI. Foto: NTB scanpix
Det er uvanlig mange barn og mindreårige som kommer til Norge nå, og de trenger spesielt mye støtte, skriver UDI. Foto: NTB scanpixVis mer

Hjelp til mennesker på flukt

Uten en vilje og gjennomføringsevne hos folk der ute, ville det vært langt vanskeligere for oss å skaffe tak over hodet til de som finner veien til Norge.

Meninger

Ekstreme situasjoner får frem det beste og verste i folk, sies det. Men når ankomstene av asylsøkere til Norge er høyere enn på veldig lenge, ser vi knapt annet enn velvilje, initiativ og entusiasme. Det er rørende.

En liten familie sier de kan huse en mindreårig flyktning. En småbarnsmor samler inn klær og lurer på hvor de bør sendes. Mottakene oversvømmes av gaver. Jeg håper dette sterke ønsket om å hjelpe vil fortsette. At vi ikke glemmer den syriske barnefamilien, eller den afghanske gutten som kom hit alene, når medieinteressen har lagt seg.

Ventetiden i mottak kan bli lang, og livet settes på vent. Til dere som ønsker å hjelpe vil jeg anbefale å tilby aktiviteter og samtaler til dem som bor i nærområdet ditt, så kommer de raskere inn i samfunnet vårt. Det er uvanlig mange barn og mindreårige som kommer til Norge nå, og de trenger spesielt mye støtte. Vi vet ikke hva de har opplevd, men vi vet at de trenger hjelp til å komme seg videre.

UDI har måttet takke nei til overnattingstilbud for asylsøkere i private hjem, fordi akuttplassene vi trenger nå skal fungere som midlertidige transittmottak. Der skal de nyankomne gjennom registrering, helsesjekk og intervju. Derfor har vi prioritert hoteller, campingplasser og andre større enheter hvor de nyankomne kan bo samlet og lett kan hentes til registrering og intervju.

Men folks hjerterom og husrom må kunne utnyttes. I mottakene bor det over 5000 flyktninger som venter på bosetting. I tillegg kommer kvoteflyktningene som Norge har sagt at vi skal ta imot - 8000 syrere over tre år. Det krever husrom, og det krever ikke minst vilje til å bosette. Mange av dem som kommer nå vil også snart ha bruk for et mer permanent hjem.

I tillegg til de akuttplassene vi nå har fått på plass må vi opprette flere langsiktige mottaksplasser over hele landet. Opprettelser av mottak kan noen ganger være kontroversielt, men nå ser det ut som de fleste er enige i at det ikke kan skje fort nok. Uten en vilje og gjennomføringsevne hos folk der ute, ville det vært langt vanskeligere for oss å skaffe tak over hodet til de som finner veien til Norge.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.